Porez se naplaćuje i za ruinirane kuće koje se ne koriste

Foto: Pixabay

Čak i u slučaju da ste vlasnik kuće koja se nalazi na klizištu, zbog kog je toliko oštećena da se ni ne koristi, to vas neće osloboditi plaćanja poreza na imovinu. U novom Biltenu sa službenim objašnjenjima i stručnim mišljenjima o primeni finansijskih propisa za mart, koji je objavilo Ministarstvo finansija, navodi se da poreska obaveza prestaje jedino u slučaju da se kuća sruši.

"Pravo na poresko oslobođenje ostvaruje se samo kad za to postoji zakonski osnov. Zakonom nije propisano poresko oslobađanje za objekte koji su ruinirani ili se nalaze na klizištu, pa su zbog pokretanja klizišta oštećeni", piše u objašnjenju.

Vrednost nepokretnosti, odnosno visinu poreske osnovice, određuje organ jedinice lokalne samouprave. Vrednost nepokretnosti se, osim za zemljište, može umanjiti za amortizaciju do jedan odsto godišnje, ali samo linearno, odnosno jednako za sve nepokretnosti koje se nalaze na teritoriji iste lokalne samouprave.

Porez na imovinu se ne plaća ukoliko vam poreska osnovica za nepokretnosti koje imate u jednoj lokalnoj samoupravi ne prelazi vrednost od 400.000 dinara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Dragana Markovic

    U ovim slucajevima se vidi sva apsurdnost tog poreza. Interesantno je da apsolutno niko ne dize glas protiv poreza koji je ustvari najobicniji harac, ili reket. "Porez na vlasnistvo"? Prakticno, time se ukida privatna svojina. Tojest, da bi odrzao privatnu svojinu, moras godisnje da placas odredjenu svotu.