FOTO: Pixabay

Posao u Srbiji tražilo 35.000 penzionera

FOTO: Pixabay

Oko 35.000 penzionera u Srbiji tražilo je posao u protekle dve godine zbog niskih primanja, ali i zato što žele da budu aktivni u penziji, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Ovaj broj utvrdio je Republički fond za penziono i invalidsko osiguranje, a odnosi se na one koji su podnosili zahtev za novo određivanje visine penzije, nakon što su na radni staž dodali još koju godinu.

Kako piše RSE, prosečna penzija u Srbiji iznosi oko 26.000 dinara, ali više od 100.000 penzionera prima manje od 100 evra, zbog čega se mnogi odlučuju da rade kako bi imali za osnovne potrebe.

Penzionerka Gordana Zrnić, koja radi za portal danasradim.rs, kazala je za RSE da taj servis odnedavno pomaže najstarijima da nađu posao tako što spaja poslodavce i penzionere koji su i dalje sposobni za rad.

PROČITAJTE JOŠ:

Penzioneri tuže sudije Ustavnog suda

Privatne penzije u Srbiji u 2018. uplaćivalo 192.295 ljudi

"Vi se u jednom trenutku nađete u situaciji da vam je potrebno da imate dodatni prihod da biste mogli da preživite. Jer u Srbiji, ne znam da li znate, jedna mala penzija iznosi oko 13.000 dinara, a ima i manjih od toga. Ne nam šta je ideja društva da radi čovek koji dobije takvu penziju. To je sada prosto nužda", rekla je Zrnić.

Prema njenim rečima, u pitanju su male naknade za poslove poput pakovanja ili prodaje sladoleda.

Penzioner iz Beograda Gordan Vasiljevski, međutim, kaže da penzioneri ne treba da rade, već da im se omogući da se bave stvarima koje vole.

"Pa ja ipak mislim da penzioneri treba nečim da se bave. Ja i gospođa držimo časove plesa u Beogradu u Klubu penzionera", rekao je on za RSE.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara