Seča krošnji platana

Posečene raskošne krošnje platana u Beogradu

Seča krošnji platana
Raskošne krošnje platana, koje su krasile drvorede duž Ulice cara Dušana sve do Ruzveltove, posečene su, pišu Večernje Novosti.

Radnici JKP Zelenilo-Beograd u akciji orezivanja drveća odsekli su celokupne krošnje, tako da je od bujnog stabla ostalo samo deblo, a od nekada raskošnog drvoreda više nema ni traga.

Nadležni kažu da su stabla orezana zbog najavljene rekonstrukcije Ulice Cara Dušana, a u skladu sa rešenjima koja su potpisali nadležni iz GO Palilula i Stari grad, i to sve na zahtev Sekretarijata za investicije, prenose Novosti. 


Građani koji žive u ovom delu Beograda, pogođeni su sečom krošnji koje su pravile lep hlad u ovom delu grada.

"Krošnje drveća su nam bile velika zaštitta i od buke i od prašine, ali i od sunca. Kada je počelo orezivanje, mislili smo da će poseći samo trule grane, a ne da će uništiti celo stablo".

Prema rečima stručnjaka, stabla su orezivana takozvanom "toping" metodom, koja narušava odnos između lišća i korena, što dovodi do postepenog odumiranja korena. Ubrzani rast  više izdanaka ispod svakog reza formira tanke grane, koje su sklone brzom pucanju. Zbog svega toga, gradske uprave u razvijenim zemljama, štiteći se od velikih troškova zamena drvoreda i plaćanja nadoknade za štetu nastalu padom granja i stabala, zabranile su da se ova metoda koristi za orezivanje. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara