Radovi u toku FOTO: Milena Todorović

Posle seče drveća, srušene Velike stepenice na Kalemegdanu

Radovi u toku FOTO: Milena Todorović
Čuvene Velike  stepenice na Kalemegdanu, koje vode do spomenika Pobednik i koje su bile jedno od omiljenih mesta za slikanje Beograđana i turista, jutros su srušene. 

Šokirani Beograđani fotografisali su polomljene ostatke kamenih stepenika i postavljali slike na društvene mreže komentarišući kako su, posle seče drveća, na red došle i Velike stepenice, koje su kulturno dobro Beograda, a sve zbog gradnje Gondole. 

Podsetimo, zbog pripremnih radova na trasi buduće gondole, koja će spojiti Kalemegdan i Ušće, isečeno je preko 100 stabala drveća na šetalištu kod  tvrđave. Među njima i veliko drvo ispod kojeg su penzioneri igrali šah, ispod kojeg su se sastajali ljubavni parovi i koje je bilo omiljeno mesto za odmor. 
stepenice2kalemegdanmilenatodorovic

Zbog radova na izgradnji gondole planirana je seča stabala na trasi u širini zaštitnog pojasa od 16 metara, kao i uklanjanje kamenih ograda, koje su građene posle Drugog svetskog rata.

Nakon reakcija Beograđana na rušenje stepenica, saopštenjem se oglasilo i JP Beogradska tvrđava. Oni su naveli da Velike stepenice  nisu razlupane zbog Gondole, već je u toku njihova rekonstrukcija.

"Stepenice su bile u veoma lošem stanju", rekli su iz tog Javnog preduzeća.

Projekat rekonstrukcije izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda i vrednost prve faze radova iznosi 14,45 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

Izvođenje redova se finansira iz budžeta grada, a ostale troškove snosi Beogradska tvrđava. 

Velike stepenice su izgrađene u duhu romanike 1928. godine prema projektu Aleksandra Krstića.

Podsetimo, prošle godine je rekonstruisano Malo stepenište koje povezuje kompleks Tvrđave sa Pariskom ulicom, a za ovu godinu je najavljena i dugo očekivana rekonstrukcija spomenika Pobednik.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.