Poslednji mraz koštaće voćare desetine miliona evra

Foto: Pixabay

Sneg i mraz koji su u poslednja dva dana pali u Srbiji naneli su veliku štetu plantažama voća, koju eksperti procenjuju na desetine miliona evra. Celokupan iznos štete biće procenjen u sledećih pet dana.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je za agenciju Beta da se najveća šteta beleži na kajsijama, preko 90 odsto, 60 do 70 odsto breskve i rane šljive, a da su višnje i jabuke otpornije na ovu vrstu elementarne nepogode, zbog čega će i štete biti manje.

U zrenjaninskom kraju najviše su stradali zasadi kajsije. Za mnoge voćare dodatni problem predstavlja to što su često plantaže na kojima gaje voće u zakupu, čime je šteta još veća.

Marko Grče, poljoprivredni proizvođač iz Kleka, za Radio-televiziju Srbije navodi da je prema nekim procenma smrzlo između 70 i 90 odsto kajsije.

“Ne znam kako ću uz taj potencijalni prinos koji je smanjen uspeti da podmirim sve troškove od zaštite, radnika jer moram da platim i zakup tri hiljade evra, navodi Grče. 

Pod plantažama voća u Vojvodini nalazi se između 25 i 30 hiljada hektara i to su najšešće zasadi višnje i jabuke, a samo na području pet opština Srednjeg Banata pod voćnjacima se nalazi oko 2.000 hektara.

Portal Agrosmart navodi da je od mraza tokom trenutnog perioda zahlađenja stradalo oko deset odsto ponikle šećerne repe, kojom je do sada skoro dve trećine od za ovu godinu planiranih 35 do 38 hiljada hektara.

Živko Ćurčić sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo je za taj portal naveo da se repa može uspešno sejati sve do polovine aprila, bez nekih značajno većih gubitaka u prinosu korena, a da će u sledećih nekoliko dana moći da se oceni da li je došlo do oštećenja na biljakama zasađenim u periodu od 10. do 15. marta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara