Poslodavci traže da isplata minimalca počne od 10. aprila

Nova ekonomija

Unija poslodavaca Srbije  apelovala je na vladu Srbje da  ekonomske mere budu hitno donete i da isplata minimaca krene već od 10. aprila, prenela je Ekapija.

Poslodavci su sugerisali i da mere budu jasno formulisane i nedvosmislene, da ne predviđaju komplikovane procedure i dokumentaciju koju nije moguće prikupiti u kratkom roku, da ne isključuju jedne druge, te da se hitno krene sa njihovom primenom, jer u suprotnom pomoć koju privreda očekuje neće imati efekta.

Najavljenim merama Vlade Srbije, preduzetnici koji vode knjige, mikro, mala i srednja preduzeća dobiće podršku države u iznosu tri minimalne zarade za svakog zaposlenog. Tim preduzećima će država dati nešto više od 90.000 dinara. Novac će biti uplaćen na namenski račun, kako je ranije najavljeno, i to u tri rate.

Podsećamo,  krajem prošle nedelje Mihailo Vesović, direktor sektora u Privrednoj komori Srbije rekao je da će zvanična tumačenja seta ekonomskih mere tek biti objavljena u ovoj nedelji. Kako je rekao  na trećoj online konferenciji „Biznis u izazovnim vremeima“ Srpske asocijacije menadžera i ICT hub-a, PKS očekuje isplatu prvog minimalca polovinom maja.

„Zadovoljan sam što smo mere dobili ovom brzinom, pre svega zbog predvidivosti. Iz iskustva drugih zemalja vidimo da je posle ovakvih koraka došlo i do veće stabilnosti na tržištu, što će se verovatno preliti i kod nas. Mikro, mala i srednja preduzeća su dobili garanciju da će se najveći deo mera odnositi na njih, a prema raspoloživim informacijama očekujemo da će sredinom maja biti prva isplata prvog minimalca", kazao je on.

Vesović (PKS): Privreda mora da podnese deo krize

"Jako je bitno i da privreda shvati da mora da podnese deo krize. U ovom trenutku ne smemo dovesti državu u dodatnu finansijsku krizu, jer je prioritet funkcionisanje države na drugim nivoima“, kaže Mihailo Vesović.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara