Zoran Đorđević FOTO: N1

Potpisan Program dostojanstvenog rada, čiji je cilj bolji položaj radnika

Zoran Đorđević FOTO: N1
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i predstavnici Međunarodne organizacije rada i reprezentativnih organizacija radnika i poslodavaca u Srbiji danas su potpisali Program dostojanstvenog rada za period od 2019. do 2022. koji je usmeren na ostvarivanje najviših radnih i standarda socijalne zaštite.

Đorđević je rekao novinarima da novi Program dostojanstvenog rada ima za cilj da se unapredi položaj radnika u Srbiji.

"Radi se o mogućnostima za mirno rešavanje radnih sporova, o minimalnoj zaradi, regulisanju različitih procedura odnosno o svemu onome što su neke zemlje već potpisale, a Srbija im se sada pridružuje", kazao je on.

Ministar je ocenio da je Program dostojanstvenog rada veoma značajan i za radnike i za poslodavce u Srbiji.

"Činjenica da odredjeni broj radnika u Srbiji radi po ugovorima o privremenim poslovima je recidiv prošlosti. Danas država ide napred, a Ministarstvo za rad pokušava da to reši", rekao je Djordjević.

Po njegovim rečima, Zakonom o platama i platnim razredima predviđeno je da se sistematizacija radnih mesta u Srbiji napravi u skladu sa kompetencijama radnika.

Ministar je dodao da će u Srbiji i u ovoj godini biti nastavljena kampanja Reci ne radu na crno kako bi svako ko posluje u zoni sive ekonomije bio kažnjen.

"Pozivam sve da prijave rad na crno, da prijave ukoliko nemaju sva prava radnika i ukoliko bezbednost na radu nije ostvarena. Naš zadatak je da štitimo i radnike i poslodavce", kazao je Đorđević.

On je podsetio da je u Srbiji formiran Koordinacioni tim za praćenje ekonomskih migracija, čiji su članovi nezavisni stručnjaci i profesori koji "treba da procene koje mere treba preduzeti kako bi Srbija postala moderna, bogata i razvijena zemlja".

Đorđević je naveo da Vlada Srbije i Ministarstvo za rad teže da obezbede sigurna radna mesta ljudima u Srbiji, kao i da se kroz poslovni ambijent stvori mogućnost za osnivanje malih i srednjih preduzeća.

"Pored ulaganja u prekvalifikacije radnika kako bi oni mogli što pre da dodju do posla, ulažemo i u ljude koji već imaju posao sa ciljem da dobiju veće kvalifikacije i veće zarade", kazao je ministar.

Djordjević je dodao da je predstavnike Međunarodne organizacije rada upoznao "sa svim onim što je u Srbiji u prethodnom periodu uradjeno kako bi položaj radnika bio bolji".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara