Sporazum je potpisan danas FOTO:Beograd.rs

Potpisan sporazum o izgradnji gondole od Kalemegdana do Ušća

Sporazum je potpisan danas FOTO:Beograd.rs

U Skupštini Beograda je potpisan sporazum o izgradnji gondole u Beogradu u vrednosti od 15 miliona evra koja će spajati Kalemegdan i park Ušće, a planirano je da bude završena do kraja sledeće godine.

Dužina linije biće jedan kilometar, imaće 25 luksuzno opremljenih kabina i prevoziće tri hiljade putnika na sat. Projekat će sprovoditi JP Skijališta Srbije.

Sporazum su potpisali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Javnog preduzeća Skijališta Srbije Dejan Ćika.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da će grad u izgradnju gondole uložiti 600 miliona dinara, a ostatak sredstava obezbediće ministarstvo.

"Ovo je jedan kapitalni projekat koji će dalje omogućiti razvoj turizma grada Beograda i olakšati konekciju između dva dela grada. U ovoj godini smo imali milion gostiju, a ukupan prihod od turizma povećan je od 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu i iznosi oko 800 miliona evra", kazao je Radojičić.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je da je Beograd lider turizma i da je ove godine u glavni grad došlo 53 odsto ukupnog broja turista koji posete Srbiju.

"Projekat je značajan jer će povećati turistički promet Srbije. Period povraćaja uloženog novca je najviše pet do sedam godina, ali mi očekujemo da će za manje od šest godina sva uložena sredstva biti vraćena", rekao je Ljajić.

Ministar je rekao da Beograd ima mnogo turističkog kapaciteta i najavio i izgradnju Skijaškog centra na Avali, izgradnju pet pristana u Zemunu, rekonstrukciju Sava centra i izgradnju najvećeg zabavnog parka na Balkanu.

Direktor JP Skijališta Srbije Dejan Ćika govoreći o gondoli kazao je da će početi sa minimalnim kapacitetom prevoza 3.000 putnika, ali da očekuje da će se vremenom ostvariti i maksimalni kapacitet od 6.000 putnika na sat.

On je dodao da se razmišlja i o tome da gondola uđe i u sistem javnog prevoza.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.