FOTO: N1

Branislav Nedimović:

Potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini dovešće do novih pogodnosti

FOTO: N1
Domaća prehrambena industrija može da računa na nove pogodnosti nakon što bude potpisan novi ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije.

To bi trebalo da se ozvaniči prilikom predstojeće posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. 

"Biće tu još roba kojih nije bilo na prethodnoj listi. Spisak roba će biti značajno proširen, mislim na ono što iz Srbije može da se izveze", rekao je on i precizirao da se pored ostalog radi o sirevima, rakiji, duvanu. 

U Srbiji se, kako je kazao, u ovom trenutku realizaciju 22 projekta iz oblasti prehrambene industrije, a radi se o malim prerađivačkim kapacitetima, koji su se prijavili na konkurs Ministarstva poljoprivrede i dobili zemljište po pravu prvenstva zakupa, uz obavezu da izgrade fabrike. 

Nedimović je naveo i da će nova Uredba o podsticaju prehrambene industrije podsticati ulaganje u tehnologiju, opremu i one firme koje bi mogle da imaju tržište i neće se bazirati samo na broju otvorenih radnih mesta. 

"Sa do 20 odsto vrednosti investicije prvi put će biti podsticajni delovi prehrambene industrije koji imaju tražnju na domaćem i svetskom tržištu", rekao je ministar poljoprivrede i precizirao da se pre svega radi o preradi voća i povrća, goveđeg i ovčeg mesa, žitarica. 

Nedimović je najavio i da se Srbija sprema da u 2019. počne prestanak vakcinacije protiv klasične kuge svinja. 

Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede se sprema za prestanak vakcinacije na delovima teritorije, ali nije mogao da precizira koje oblasti će najpre biti oslobodjene te preventive. 

Nedimović je ipak naveo da oblast oko Fruške gore neće biti oslobođena vakcinacije u 2019. godini, jer je to prostor visokog rizika koji će i dalje biti pod monitoringom. 

On smatra da ne treba žuriti sa naglim ukidanjem vakcinacije sve dok rizik od te bolesti postoji. 

Nakon što se vakcinacija ukine na čitavoj teritoriji Srbija, Nedimović očekuje monitoring Evropske komisije koji će trajati dve do tri godine i tek nakon toga bi srpskim proizvođačima bilo omogućeno da izvoze svinjsko meso na tržište Evropske unije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara