Foto: Pixabay

Potražnja preduzeća za kreditima u evrozoni pala prvi put od 2013. godine

Foto: Pixabay
Ukupna potražnja preduzeća za kreditima u evrozoni se u četvrtom kvartalu 2019. godine smanjila za 8% u odnosu na prethodni kvatal, što je prvi pad zabeležen od kraja 2013. godine, saopštila je Evropska centralna banka (ECB).

U anketi o kreditiranju koju je sprovela ECB navodi se da se pad desio uprkos očekivanjima finansijskih institucija, koje sada projektuju dalji pad od 9% u prvom kvartalu tekuće godine. Trend se očekuje u većem broju i većih i manjih država koje koriste evro.

Pad se desio uprkos kontinuirano niskim kamatnim stopama, ali je zabeležena manja potreba za finansiranjem fiksnih troškova poslovanja, pretežno zbog usporavanja globalne ekonomije.

Istovremeno, u nekoliko zemalja, interni fondovi firmi takođe su doprineli smanjenju potražnje za kreditima, ukazujući na alternativne opcije za finansiranje preduzeća.

U dve od četiri najveće ekonomije evrozone, Španiji i Francuskoj, pred kraj godine su pooštreni uslovi za izdavanje biznis kredita, dok su u druge dve, Nemačkoj i Italiji, ostali nepromenjeni.

Uprkos tome, potražnja za stambenim i potrošačkim kreditima je nastavila da raste, tako da je potražnja za pozajmicama za kupovinu nekretnine porasla sa 15% trećeg kvartala 2019. godine na čitavih 25% krajem decembra, dok su potrošački krediti skočili sa pozitivnih 8% na 10% u istom periodu.

Nešto niži rast za obe navedene kategorije kredita ispitane banke očekuju i u prvom tromesečju 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ:


pošaljite komentar

Nema komentara