Povećana naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača struje

Pixabay

Visina posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije biće povećana sa 0,437 dinara po kilovat satu na 0,801 dinar po kilovat satu. Ovo je jedna od stavki koja se nalazi na računima za struju svih potrošača u Srbiji, i nakon ove promene, biće skoro duplo veća. 

Ta naknada se plaća proizvođačima koji proizvode struju iz obnovljivih izvora energije. Radi se o jednom od takozvanih administrativnih troškova koji plaća svaki potrošač električne energije u Srbiji i nalazi se kao jedna od stavki na računima. 

Neko ko na mesečnom nivou, na primer, potroši 150 kilovat sati, pre ovog povećanja, je naknadu plaćao oko 65 dinara. Sada će (nakon povećanja na 0,801 dinar po kilovat satu) ovu naknadu plaćati oko 120 dinara. 

Neće se menjati naknada za povlašćene proizvođače struje
EPS od struje ne zarađuje, a subvencioniše obnovljive izvore

Vlada je juče donela izmene Uredbe o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2022. godini. Uredba će se primenjivati od 1. avgusta. 

Ovaj trošak, koji se plaća za sve proizvođače "čiste" eletrične energije u Srbiji, dobijaju i vlasnici malih hidroelektrana (MHE), pisala je Nova ekonomija. Pored njih dobijaju ih i vlasnici vetroelektrana, solarnih i gasnih elektrana. Podsticaji im se isplaćuju u vidu fid-in tarifa, ako su dobili status povlašćenih proizvođača električne energije i to praktično znači da im je država odobrila isplatu subvencija.

Analiza računa za struju: Velika razlika između obračunske i angažovane snage
Plaćamo li potrebu ili luksuz: Analiza računa za struju


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.