Poverenica: Najčešća diskriminacija na poslu na osnovu pola i starosti

Najčešća diskriminacija na poslu je na osnovu pola i godina starosti, a sve češće zbog zdravstvenog stanja i članstva u sindikalnim organizacijama, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je za RTS rekla da pritužbe o diskriminaciji na poslu češće podnose žene, pre svega zbog materinstva i brige o članovima porodice.

"Pritužbe češće podnose žene, pre svega zbog materinstva i brige o članovima porodice. I dalje je taj teret na ženi. Neretke su situacije da žena nakon povratka sa porodiljskog bude vraćena na niže radno mesto ili gore plaćeno", ukazala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Kada je reč o mladim ljudima, Janković je navela da postoje predrasude, jer se smatra da nemaju dovoljno volje da rade, da nemaju iskustva.

"A kako da steknu to iskustvo, ako ne krenu da rade", upitala je poverenica.

Stariji od 55 godina takođe imaju problem, jer se smatra da su manje produktivni, što je predrasuda, dodala je Jankovićeva.

Poverenica kaže da treba razumeti strah i oklevanje radnika da sami prijave diskriminaciju, jer se plaše da će izgubiti posao, te da su zato sindikati važan činilac u zaštiti prava zaposlenih.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara