Ilustracija FOTO: Pexels

Poverenik pozvao vlasti u Srbiji da poštuju slobodu medija

Ilustracija FOTO: Pexels
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvao je vlasti u Srbiji, povodom Svetskog dana slobode medija, da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja. 

"Sloboda medija u jednoj zajednici, kako lokalnoj, tako i globalnoj, slika je stanja jednog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva, kao i svih drugih vrednosti. Slobodni mediji su ujedno i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda", navodi se u saopštenju. 


Služba Poverenika dodaje da je Svetski dan slobode medija prilika da se kao društvo podsetimo zašto su mediji, novinari i svi medijski zaposlenici važni svim građanima. 

"Važno je da se ovog dana podsetimo o ulozi medija za pojedinca i društvo. Uloga, ali i obaveza medija jeste da informišu, obrazuju i zabave. Ne umanjujući mesto koje pitanja bezbednosti novinara, zaštita novinarskih izvora ili finansijske sigurnosti imaju za stanje slobode medija, Poverenik koristi priliku da istakne značaj transparentnog rada svih organa vlasti i pouzdanost informacija kojima oni raspolažu kao osnovnog alata novinarskog poziva", navedeno je u saopštenju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Sveta

    Poverenik bi trebao da predloži Vladi Srbije da donese Zakon koji bi obavezivao svaku političku partiju i NVO da imaju svoje medije. Na taj način bi svoje članstvo i simpatizere obaveštavali o svom radu i budućim i prošlim akcijama. Na taj način bi ostalo nekoliko slobodnih nosilaca javnog informisanja koji bi izveštavale građane o celokupnoj političkoj slici Srbije. Na taj način bi se izbeglo potkupljivanje i plasiranje članaka koji su striktno vezani za određenu grupu ljudi