Pravda za letnje bašte, vlasnici priželjkuju ukidanje komunalne takse

Nova ekonomija

 U poslednje vreme dosta se govori o olakšicama za ugostitelje koji su na gubitku zbog višenedeljnog zatvaranja tokom vanrednog stanja. Neke lokalne samouprave već su donele podsticaje u vezi sa plaćanjem zakupa za letnje bašte i to ukidanjem komunalne takse za kafiće i restorane koji ih koriste. U Beogradu su dobili mogućnost da prošire bašte ako dobiju suglasnost susednog objekta.

Očekuje se da će gosti kafića i restorana dosta vremena provoditi upravo u letnjim baštama, a jedan od problema je što odluke o olakšicama za zakup prostora na otovrenom u Beogradu još nema, kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku. 

Naglašava da je ugostiteljima pomoć svakako potrebna, jer mnogi od njih beleže gubitke već kada im promet padne za 10%. Privrednici, teško plaćaju brojne namete, pa bi im ukidanje jednog od njih dobro došlo.

Ono što je za sada poznato je da će zakupci lokala imati olakšice u plaćanju kirije. Oni koji je, na osnovu odluke Grada Beograda, nisu plaćali tokom vanrednog stanja imaju rok od 30 dana da odluče da li će polovinu duga izmiriti do kraja godine ili kroz 12 mesečnih rata naredne 2021. 

Rajić ocenjuje da će se u pogledu donošenja nekih olakšica kalkulisati i narednih nedelja, dok će ugostitelji uskoro videti da li im se više isplati da lokal zatvore ili da nastave sa radom.

Kako je preneo RTS, pored pomoći države u isplati zarada zaposlenima, šabački ugostitelji ohrabreni su i olakšicama od strane gradske uprave. Neće im biti naplaćena komunalna taksa za letnje bašte koja u prvoj zoni košta 25, a u drugoj 22 dinara po kvadratnom metru.

Ista odluka važi i u Aranđelovcu. Predsednik opštine, Bojan Radović, izjavio je za Politiku da ugostiteljski objekti koji imaju letnje bašte neće plaćati zakup inače skupog opštinskog prostora. Najavljuje se pomoć i za ostale privrednike i zanatlije u tom gradu.

U Užicu, prema onome što se može čuti od ugostitelja, za sada nema sličnih olakšica. Jedna naša sagovornica koja drži kafić kaže da ne dobija nikakve podsticaje od lokalnih vlasti.

Letovanje u zlatiborskim hotelima počinje za koji dan (FOTO) 

 Nije sigurna ni da li će uzeti pomoć države za plate radnika, jer ne zna da li će ih zadržati do oktobra, što bi bila u obavezi prema pravilima koja su donele republičke vlasti. 

Za naš portal naglašava da je problem sa radnom snagom jedan od glavnih jer se konobari često menjaju. Kako dodaje, leti je nevolja još veća jer radnici odlaze da rade u Crnu Goru.

Čedomir Savković

 

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara