Predmeti zaštite uzbunjivača hitni, ali i dalje ima nerešenih

Pixabay

Predmeti radi zaštite uzbunjivača u srpskim sudovima smatrahu se hitnim, ali i dalje ima predmeta u kojima postupak nije oknčan ni posle tri godine, navodi se u Godišnjem izvešaju o radu sudova u Srbiji za 2019. godinu.

Takvih predmeta je na kraju prošle godine bilo trinaest, dok je ukuono ostalo nerešeno 60 predmeta radi zaštite uzbunjivača od odmazde zbog obelodanjivanja informacija u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača. 

U 2019. godini primljeno je 152 nova predmeta, od ukupnog broja predmeta u radu (220) sudovi su rešili 160 predmeta.

Iako ovi predmeti nisu brojni, njihov je značaj veliki, s obzirom na to da je ostvarenje prava na uzbunjivanje, kao ljudskog prava koje štiti slobodu govora, od značaja za vladavinu prava i razvoj svakog demokratskog društva, ocenjuje se u izveštaju.

Prema izveštajima sudova zbog krivičnih dela sa elementima korupcije u 2019. primljeno je 1.516 novih predmeta, rešeno je 1.792 predmeta, a ostalo nerešeno 1.290. Smanjen je broj ovih nerešenih predmeta, a od ukupnog broja nerešenih predmeta u 498 starih premeta, postupak traje duže od tri godine računajući od dana podnošenja inicijalnog akta.

Uzbunjivač iz Krušika: Četiri preduzeća povlašćena prilikom kupovine municije
Ukinut pritvor uzbunjivaču iz Krušika

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • SALE

    NOVINARI, ISPITAJTE PROBLEME SA KLIMAMA PO AUTOBUSIMA KOJE NISU RADILE CELO LETO PROSLE GODINE JER "TENDER ZA POPRAVKU KLIMA NIJE NA VREME PODNET", A SAD JE OBJAVLJEN U JUNU I DOBIO GA JE NEKI VULIN IZ NOVOG SADA (A ALEKSANDAR VULIN JE IZ NOVOG SADA...),STO ZNACI DA JE NAMESTEN TENDER I STO JE JOS GORE ZNACI DA CEMO SE I OVE GODINE KUVATI PO AUTOBUSIMA(NARAVNO SAD IM JE IZGOVOR DA NE SME KLIMA ZBOG KORONE...)PA NEK SE ONDA GOSPODA IZ VLADE VOZE U ODELIMA,SA MASKAMA NA LICU U AUTOBUSU BEZ KLIME NA 30 I KUSUR STEPENI...