Predrag Kon demantovao da je učestvovao u lažiranju podataka

Foto: Pixabay

Član Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa epidemiolog Predrag Kon objavio je na Fejsbuku da nema ni govora o njegovom učešću u bilo kakvoj zaveri ili svesnom lažiranju bilo kojeg podatka tokom pandemije u Srbiji, preneo je portal Slobodna Evropa.

"Sve vreme radim na tome da se do kraja raščiste greške, posebno u oblasti informatičke podrške, sa kojom smo, na ovaj način, radili prvi put. Jedinu odgovornost koju prihvatam je što sam bio na planiranom odmoru od 10. do 19. juna", poručio je na svom fejsbuk nalogu Predrag Kon.

On je na taj način reagovao na navode profesora Zorana Radovanovića, koji je od članova Kriznog štaba tražio da se izvine javnosti zbog, kako je rekao netačnih podataka o broju obolelih i umrlih od bolesti COVID-19.

"Eksperti Svetske zdravstvene organizacije, koje predlažete da se pozovu, po mom mišljenju su uvek dobrodošli. Uostalom, sve "škole" i kurseve SZO u vezi priprema za pandemijske situacije sam prošao", podsetio je Kon i rekao da će nastaviti sa poslom u Kriznom štabu.

Više od 2800 lekara potpisalo je otvoreno pismo "Ujedinjeni protiv COVID-19", u kojem od Vlade Srbije traže smenu Kriznog štaba.

Takođe, jedan od zahteva je i da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od COVID-19 u opštoj populaciji i među zdravstvenim radnicima".

Prve sumnje dela građana u zvaničan broj preminulih i zaraženih koronom u Srbiji, pobudio je tekst Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Prema istraživanju BIRN-a, podaci iz baze Instituta za javno zdravlje Batut u koju su novinari imali uvid, pokazuju da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • branko

    kakav je ovo demant uopšte.on ne demantuje da lažiranja nije bilo nego samo sebe ogradjuje i kaže da on nije u tome učestvovao.on ne kaže nije bilo lažiranja,to nije tačno već: ja nisam u tome učestvovao. i sumnja je usmjerena na krizni štab a on je jedan od 19 članova. ovim demantom on samo produbljuje sumnje koje su sada već ozbiljne.