YUCOM

Predsednik Srbije grubo prekršio načela podele vlasti

Izjava Predsednika Republike Srbije na konferenciji nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kojoj su prisustvovali isključivo predstavnici izvršne vlasti, najava ukidanja suđenja u razumnom roku kao ustavne garancije prava na pravično suđenje i kritikovanje kaznene politike sudova u Srbiji, predstavljaju grubo kršenje načela podele vlasti na kojima počiva ustavni poredak Srbije, navodi se u saopštenju Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM).

"Ovakav istup Predsednika predstavlja nastavak mešanja u nezavisnost pravosuđa koje smo već više puta imali prilike da vidimo u medijima kroz nedozvoljeno komentarisanje sudskih odluka", kažu u YUCOM-U.

Oni podsećaju da predlogom Ustavnih amandmana već postoji tendencija smanjenja nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca. 

"Time, najavljene izmene krivičnih propisa Srbije predstavljaju opasnu pretnju za ustavno pravo  građana na pravično suđenje. Pomenute mere predstavljaju kontinuitet zanemarivanja međunarodnih obaveza od strane Srbije.  Srbija se u poslednjih godinu dana oglušila o odluke Komiteta protiv torture UN, Saveta Evrope, odnosno presuda Evropskog suda za ljudska prava i mere iz Poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava). Ovo ignorisanje preuzetih obaveza može da  izazove ozbiljne političke implikacije po ugled Srbije u međunarodnoj zajednici", navode.

Za neka od predloženih rešenja pooštravanja kaznene politike zalažu se i organizacije civilnog društva, poput predloga ukidanja instituta odlaganja krivičnog gonjenja za krivična dela sa elementima nasilja. Ipak, nove mere moraju da budu donešene u propisanoj proceduri, uz ozbiljnu analizu prava i prakse, i uz sveobuhvatnu javnu raspravu. Najavljivanje oštrije kaznene politike, mimo adekvatne stručne rasprave u potpunosti zaobilazi mišljenje nadležnih organa pravosuđa i predstavlja mešanje Predsednika Republike i u sudsku i u zakonodavnu vlast. Kaznena politika mora da bude rezultat konsenzusa pravne struke i usaglašavanja sudske prakse za koju je jedino nadležan Vrhovni kasacioni sud. 

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara