Predsednik u poseti lozničkoj kompaniji koja je dobila subvenciju od devet miliona evra

Foto: Predsedništvo Republike Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Loznici prisustvovao otvaranju nove fabrike Adient Automotive koja proizvodi navlake za automobilska sedišta.

Prema ugovoru o državnoj pomoći koji je 2018.  potpisao ministar privrede Goran Knežević, kompanija će dobiti devet miliona evra subvencija pod uslovom da zaposli na neodređeno 1.500 radnika do septembra 2022. 

Prema podacima objavljenim na sajtu Ministarstva privrede, kompanija je dosad povukla dve tranše u iznosu od 3,5 miliona evra. 

Kompanija je takođe 2018. kao državnu pomoć dobila besplatno neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini Grada Loznice, čija je vrednost tada procenjena na 316.000 evra. 

Adient grupa sa sedištem u Luksemburgu ima konsolidovani godišnji prihod od 13,6 milijardi evra i zapošljava širom sveta 85.000 ljudi.

Prema podacima sa sajta, Adient Automotive je treća po redu fabrika osnovana u okviru granica Srbije, koja svoju delatnost obavlja na teritoriji opštine Loznica.  

Navlake proizvedene u Loznici kupuju Nissan za model novi Juke, i Dacia za modele Logan, Sandero i Stepway. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • zabrinuta

    A kada će država platiti dugove prema graduŠapcu, jer već više od pet godine ne uplaćuje novac koji iz budžeta pripada gradovima?