FOTO: Pixabay

Predstavljena mreža "internet stvari", zasnovana na LoRa tehnologiji

FOTO: Pixabay

Kompanijama u Srbiji od nedavno je na raspolaganju nova IoT (internet stvari) mreža, zasnovana na LoRa tehnologiji, koja, kroz ekosistem senzora, obezbeđuje preduslove za kreiranje najrazličitijih poslovnih rešenja, a partnerstvo Telekoma i Bitgeara predstavlja dobar model za buduće inovativne "made in Serbia" proizvode, konkurentne I na međunarodnom tržištu.

Privredna komora Srbije, u okviru aktivnosti za digitalnu transformaciju privrede, nastaviće da podstiče partnerstva rastućih teholoških kompanija i inovativne startap zajednice sa velikim sistemima, kao što je partnerstvo Bitgeara i Telekoma.

Na taj način domaćim firmama iz svih sektora privređivanja - od agrobiznisa i energetike, preko industrije do uslužnih delatnosti - obezbeđuju se efikasnija poslovna rešenja, konkurentska prednost i osnova za pametan rast. Očekujem da dobar model saradnje Telekoma i Bitgeara doprinese da u budućnosti stotine kompanija razrade svoja rešenja, a najvažnije je da su to "made in Serbia" rešenja za digitalnu tranformaciju - rekao je Marko Čadež prilikom prezentacije nove tehologije Telekoma, IoT mreže zasnovane na LoRa tehnologiji.

Umesto da Bitgear razvija i izvozi rešenja u druge zemlje, a Telekom uvozi proizvode, napravljen je kompletan domaći inovativni proizvod, na bazi najsavremenije tehnologije u telekomunikacionoj i industriji senzora, koji predstavlja samo jedan primer za buduća rešenja startapova i kompanija, da u saradnji sa Telekomom unaprede svoje poslovanje, naveo je predsednik PKS. Zahvaljujući novoj tehnologiji, Telekom će godišnje uštedeti milion evra, koliko je gubio kroz štete usled neovlašćenih upada i korišćenja mreže.

Senzorski uređaj, kreiran sa partnerima iz Bitgeara, jedinstven u svetu, rešava decenijski problem Telekoma - uspostavljanje bezbednosne kontrole podzemne kablovske infrastrukture. Rešenje će, kako se očekuje, naći primenu i u poljoprivredi, kanalizacionoj i gasnoj infrastrukturi, u zdravstvu i drugim oblastima.

Privredna komora Srbije povezala je Telekom Srbija sa domaćom kompanijom koja je ranije prvenstveno radila za svetska tržišta, kaže generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.

Kompanija Telekom Srbija prva u regionu pustila je u rad IoT mrežu, baziranu na savremenoj LoRa tehnologiji. To je tehnologija koja kroz ekosistem senzora obezbeđuje sve preduslove za kreiranje najrazličitijih poslovnih rešenja, istaknuto je na prezentaciji.

Telekom Srbija je spreman da pomogne svima, od velikih sistema, malih i srednjih preduzeća do startap kompanija, da zajedno kreiramo digitalnu budućnost - rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.

Dejan Dramićanin, osnivač Bitgeara, uveren je da će rešenje u saradnji sa Telekomom, koje spada u red najvećih IoT projekata u Evropi, pokrenuti razvoj novih domaćih rešenja za digitalnu transformaciju. Za ovaj proizvod već postoji interes u Evropi, Južnoj Americi i Africi, što najbolje pokazuje uticaj Telekomovog projekta na srpsku privrede.

LoRa mreža trenutno pokriva Beograd i njegovu širu okolinu, a uskoro će pokrivati teritoriju cele Srbije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara