Foto: Pixabay

Predstavljeni prvi prototipi proizvoda napravljenih od plastičnog otpada

Foto: Pixabay
Nemački BASF i njegovi partneri Jaguar Land Rover, Storopack, Südpack i Schneider Electric predstavili su javnosti prve prototipe proizvoda napravljene od plastičnog otpada u okviru projekta ChemCycling.

Naime, projekat se svodi na to da se pirolizno ulje dobijeno iz plastičnog otpada koristi kao sirovina u proizvodnji te da se na taj način stvori ozbiljna dopuna postojećim procesima recikliranja i rešavanja problema plastičnog otpada.

Imajući u vidu da su poslednje studije pokazale da se kombinacijom postojećih i novih procesa recikliranja, kao što je hemijsko recikliranje, može postići 50-postotna stopa ponovnog korišćenja i recikliranja plastike, jasno pokazuje koliko je ovaj projekat značajan. Naime, danas je taj udeo samo 16 odsto.
 
Koji su to novi proizvodi stvoreni na ovaj način:

  • 1. Jaguar Land Rover, vodeći proizvođač automobila, predstavio je plastični prototip prednjeg nosača za svoj prvi električni SUV, I-Pace od materijala Ultramid® B3WG6 Ccycled Black 00564.
  • 2. Storopack je iskoristio Styropor® P Ccycled u proizvodnji izolacione ambalaže za farmaceutske proizvode osetljive na temperaturu, kutije za transport sveže ribe i zaštitnih pakovanja za električne uređaje.
  • 3. Vodeći proizvođač ambalažne folije u Evropi, Südpack, predstavio je polijamidnu foliju i polietilensku foliju koje su obrađene za dobijanje specijalnih pakovanja za mocarelu.
  • 4. Novina u proizvodnji Schneider Electric-a je prekidač od hemijski recikliranog materijala Ultramid®.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara