FOTO: N1

Konsultantska kuća BDO Srbija odredila cenu

Preduzeće Lasta vredi svega 23 miliona evra

FOTO: N1
Konsultantska kuća BDO Srbija procenila je da 100 odsto Lastinog kapitala vredi između 16 i 23 miliona evra, piše Blic.

Ova kuća, koja je bila izabrana za privatizacionog savetnika krajem januara ove godine, dokumentaciju je u ponedeljak dostavila Ministarstvu privrede i Nadzornom odboru Laste, koji će u petak razmotriti njene detalje.

Osim razmatranja, oni ne mogu ništa drugo da urade jer cenu državnog udela, koji će se prodati, i rokove za prodaju 77 posto njihovog paketa, definiše Ministarstvo privrede. 


Pored vrednosti ukupnog kapitala, BDO Srbija je utvrdila, na osnovu dostavljene dokumentacije, i model po kojem će dugovi biti namirani kroz prodaju, dodaje list.

Reč je o nasleđenim obavezama od 600 miliona dinara, regulisanim ugovorom o dužničko-poverilačkim odnosima, koji je sklopljen krajem avgusta 2015. sa finansijskim poveriocima, a odnosi se na obaveze nastale pre tog datuma.

Te obaveze se inače redovno izmiruju jer ova kompanija već nekoliko godina unazad ostvaruje dobiti u poslovanju, navodi Blic i ističe da upravo zbog tih dobrih poslovnih rezultata, zaposleni i rukovodioci, koji su imali uvid u dokumentaciju, tvrde da procena nije dobro urađena.

"Ono što smo videli daje utisak da je sve urađeno paušalno i da njihova procena vrednosti kompanije nije adekvatna", kažu neimenovani sagovornici Blica.

Državni sekretar Dragan Stevanović očekuje da će tender za privatizaciju Laste biti raspisan u prvoj polovini godine, jer je važno da se pre toga pripremi sva potrebna dokumentacija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara