Preduzetnici kojima je greškom legao minimalac da ga ne podižu

Nova ekonomija

Pojedinim preduzetnicima koji su u radnom odnosu, ili su korisnici penzije legla je na namenski račun uplata državnog minimalca, iako je ranije navedeno da oni na ova direktna davanja neće imati prava. Računovođe i poreznici savetuju preduzetnicima da taj novac ne podižu sa računa jer su propisane ozbiljne kazne za zloupotrebu pomoći, piše Ekapija.

Privredna komora Srbije je ranije dala instrukciju da u slučaju da preduzetnik istovremeno ima status zaposlenog ili penzionera, nema pravo na direktna davanja. Takođe, ukoliko preduzetnik ne iskoristi novac, novac će nakon završetka primene mera u skladu sa Uredbom, odnosno 15. avgusta 2020. godine, biti vraćen u budžet. 

Penzioneri preduzetnici nezadovoljni jer neće dobiti korona minimalac

I iz Ministarstva finansija odgovorili su za E kapiju da preduzetnik koji je u radnom odnosu ili je penzioner ne može da ostvari pravo na direktna davanja, ali ima pravo na fiskalne pogodnosti.

Pojedinima je međutim, uplata prvog minimalca legla na račun. Aleksandar Vasić, osnivač kompanije Poslovni savetnik kaže za eKapiju da je savet da se novac ipak ne koristi.

- Savetujem da ukoliko je do takve greške došlo, preduzetnici taj novac ne troše ako na njega nemaju pravo. Međutim, pitanje je kako je došlo do te greške i zašto bi neki preduzetnik paušalac, recimo obućar, koji nije čitao Uredbu, trebalo da zna više o propisima od države - kaže Vasić za eKapiju.

Kako paušalac podiže korona minimalac i da li se plaća dodatni porez

On dodaje da se s obzirom na to da su propisane visoke kazne ako privrednici zloupotrebe pomoć države, postavlja pitanje na kome je odgovornost.

- Ukoliko je država pogrešila, a bez greške preduzetnika, postavlja se pitanje ne kome je odgovornost - ističe Vasić.

Navodi i da je moguće da je dolazilo i do nenamernih grešaka prilikom popunjavanja prijave za korišćenje mera državne pomoći, ali da za sada nije omogućeno da se takve greške u samoj prijavi isprave.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Ljuba

    Imam 67 godina i dalje radim kao preduzetnik jer mi je penzija oko 16.000din. Redovno plaćam porez i doprinose od oko 10.000 din. mesečno a to sam činio i za vreme vanrednog stanja. Razumem svrhu ove pomoći preduzetnicima i drugima ali zar se nije moglo programom selektovati da ta pomoć bude dodeljena i grupi ljudi kojoj i ja pripadam?

  • Зоран

    Да ли неко зна шта је с предузетницима који су имали активну радњу на почетку кризе, ступили у радни однос, примили уплату минималца за радњу и после ставили радњу у мировање? Неко каже да је прва уплата за март и да имамо право сви који смо у марту били предузетници без радног односа? Молим неког од новинара НЕ да покушају да добију одговор на ово јер знам људе који ће подићи паре за прву уплату јер су у марту радили, јер мисле да је уплата прва за март... УНапред хвала

  • Dalibor

    Kako to da preduzetnici koji su otvorili firmu u ovoj godini placaju skoro duplo veci pausal od preduzetnika koji su svoje firme otvorili 2019..