Preduzetnici traže izuzimanje obrazovanja iz obavezne fiskalizacije

Foto: Pixabay

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije uputilo je zahtev Ministarstvu finansija da se šifra delatnosti 85.5 (Ostalo obrazovanje), koja se odnosi na edukacije kao što su škole jezika, veb dizajna ili glume, izuzme od obaveze korišćenja fiskalnog uređaja, kao što je to učinjeno sa ostalim delatnostima iz oblasti sa šifrom 85 koja se odnosi na obrazovanje. 

Prema navodima ovog udruženja uvođenje fiskalnih uređaja ovu vrsti delatnosti je besmisleno zato što se uplate već vrše virmanski uplatnicama, mBankingom i eBankingom.

"Edukacije se često održavaju kod korisnika na raznim lokacijama, a zbog korone se često prelazi na onlajn platforme, bez fizičkog kontakta sa korisnicima. Takođe prihoduje se svega devet do deset meseci zbog školskih raspusta", na,vodi se u saopštenju.

Predstavnicima udruženja problem predstavlja i izdavanje fiskalnog računa u momentu koji se ne poklapa sa momentom prijema uplate, što uvodi u prekršaj i pravnu nesigurnost.

"Može se dogoditi da uplata legne preko računa danas u 10 časova, a da bude evidentirana sutradan kad se vidi na izvodu i time izlaže privrednika visokim kaznama". 

Mnogi privrednici iz ove delatnosti obavestili su udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije da će biti primorani da zatvore svoje legalno registrovane škole kao i da će preći na crno tržište. 

Iz udruženja apeluju da je za dobar privredni ambijent potrebno da obaveze i nameti budu logični i racionalni. 

Novim Zakonom o fiskalizaciji predviđeno je da obavezu izdavanja fiskalnih računa ima i ova šifra delatnosti koja obuhvata opšte i stručno obrazovanje kao i obučavanje za obavljanje bilo kog zanimanja, bavljenje bilo kojim hobijem ili služi u svrhe samousavršavanja.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.