Preko 90 odsto najvećih plata u Srbiji zarađuju muškarci

Foto: Pixabay

Poreska uprava primila je ukupno 30.290 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2020. godinu, koju su dužni da podnesu svi koji su imali godišnji dohodak veći od 2,99 miliona dinara. Među njima najviše ima menadžera, direktora, inženjera, ekonomista, pravnika - a 91 odsto njih su muškarci. 

U saopštenju Poreske navodi se da su ukupni prihodi od oko 2,99 miliona RSD trostruka prosečna godišnja zarada po zaposlenom prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

"Poreske prijave se podnose u papirnom i u elektronskom obliku. Elektronskim putem, preko portala Poreske uprave, primljeno je 41 odsto prijava. Najviše prijava podneto je od fizičkih lica sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd, ukupno 20.368", navodi se u saopštenju

Za glavnim gradom Srbije sledi teritorija koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Novi Sad (6.039 prijava) i teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Kragujevac (2.106 prijava).

Od sto najvećih prijavljenih prihoda 65 odsto pripada obveznicima sa teritorije Beograda, od kojih je 87 državljana Srbije, dok su 13 njih strani državljani.

Osim ovih podataka, Poreska uprava neće objavljivati druge statističke podatke u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana za 2020. godinu.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.