Prekvalifikacija žena za rad u IT sektoru

Prekalifikacijom je oko 250 žena u Srbiji obučeno za programiranje, rekla je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je prilikom dodele sertifikata polaznicama projekta "IT Girls" Vojvođanskog IKT klastera u Edukativnom centru Vlade Vojvodine, u kom su učestvovale 22 žene, istakla da su do kraja aprila završeni kursevi u okviru svih devet projekata koji su odobreni na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. 


"Projekti su sprovedeni u Novom Sadu, Novom Pazaru, Vranju, Kragujevcu, Zrenjaninu i Beogradu. Broj zainteresovanih kandidatkinja, znatno je prevazilazio planirani broj učesnica, zbog čega ćemo nastojati da proširimo program prekvalifikacija", najavila je ona. 


Dodala je da podaci da većina prijavljenih žena nema posao, starosti su od 20 do 40 godina, a više od polovine sa visokom stručnom spremom, govore i o novim potrebama tržišta rada u Srbiji. 


Program prekvalifikacije žena u ITK sektoru, kako je podsetila, pokrenut je u skladu sa digitalnom politikom Vlade Srbije i merama za podizanje kadrovskih kapaciteta Strategije razvoja IT industrije, kao i u cilju prevazilaženja rodnog jaza u digitalnoj industriji i podsticanja rodne ravnopravnosti. 


"U Srbiji je u profesijama telekomunikacije i računarska tehnika tek oko 15 odsto žena, dok ni u Evropi nije mnogo bolja situacija, sa 3,1 puta više muškaraca u ovom sektoru. Manje žena danas u IT-ju znači manji broj žena i u svim inovativnim privrednim granama u budućnosti koje će se razvijati iz IT-a, odnosno u traženijim i plaćenijim profesijama", upozorila je Matić. 


Ona je najavila da će IT kompanije, kao i druge kompanije koje imaju potrebu za IT kadrovima, biti pozvane da angažuju nove programerke, u čemu će važnu ulogu imati udruženja koja su sprovela projekte, odnosno IT zajednice, koje su već umrežene sa privrednim sektorom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara