Prema nalogu izvršitelja trenutno 23.000 obustave od penzija

Penzijsko invalidski fond (PIO) trenutno sprovodi 23.000 obustave penzija na osnovu rešenja izvršitelja, najviše za dugovanja penzionera za struju, komunalije i telefon, pišu Novosti.

U Fondu nagašavaju da je reč o broju obustava a ne penzionera, jer jedan penzioner može imati više od jednog izvršenja na penziju koju prima.

Prema zakonu koji se sprovodi od 1. januara ove godine, izvršenje na penziju se može sprovesti do trećine iznosa penzije. Ako ona ne prelazi iznos prosečne penzije, penzioneru se može mesečno na ime duga uzeti do četvrtine penzije, dok se izvršenje na penziji koja ne prelazi najniži iznos može sprovesti do njene desetine.

Do kraja prošle godine zakon je predviđao da se obustava može sprovoditi do dve trećine penzije.

U tekstu se navodi i da je PIO dužan da sprovodi izvršenje u isnosu koji je utvrdio uzvršitelj, a ako penzioner ima neku primedbu moraju se obratiti - izvršitelju. 

Tek ako Fondu stigne novi zaključak izvršitelja ili suda, može se nešto promeniti. 

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA JE NOVO U ZAKONU O IZVRŠENJU


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Iva cekic

    Jedno pitanje ,mami je stiglo zaduzenje za kumunalije od 2013 u stanu gde njena dva sina iz prvog braka zive ,i napravili nekih 4o ooo din sad sa kamatom itd stoglo je vise od 70 ooo din ..preteci joj izvrsitelj da ce joj oduzeti kad se zavrsi ovo vanr.stanje cela penzija a mi zivimo sa tin 10.ooo dinara sto prima iz dva dela po 5.000 ...da li je ovo moguce molim za pomoc i kome da se obratim ...hvala

  • Gordana

    Zasto mi se od invalidske penzije skida dve trecine infostana Ko treba da ogovara za ove nepravilnosti

  • lola

    Meni i dalje skidaju 2/3 sa penzije ..sta se sa novim zakonom onda promenilo