FOTO: Pixabay

Premijerka: Rast srpskog BDP-a do kraja godine premašuje četiri odsto

FOTO: Pixabay

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije do kraja godine premašiće četiri odsto, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Parizu.

"U prvoj polovini ove godine rast BDP-a Srbije bio je 4,8 odsto. Iako je projektovani rast za 2018. godinu bio 3,5 odsto, sada je verovatnije da ćemo čak premašiti rast od četiri odsto do kraja godine", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je Srbija pre samo pet godina bila blizu proglašenja nesolventnosti, ali da je to izbegnuto uz, kako je rekla, veliki napor tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda.

"Uspeli smo da stabilizujemo javne finansije, da povećamo budžetski suficit drugu godinu zaredom, smanjimo javni dug, koji je trenutno ispod 60 odsto BDP-a, ispod kriterijuma iz Mastrihta", navela je Brnabić.

Ona je naglasila da je Srbija prošle godine privukla 2,6 milijardi direktnih stranih investicija, "više nego ostatak regiona zajedno", a prepolovljena je i stopa nezaposlenosti, koja je sada ispod 12 odsto, a bila je iznad 24 procenta.

Brnabić je ocenila da je Srbija zaslužila titulu svetskog lidera u privlačenju stranih direktnih investicija, prema rang-listi "Fajnešnel tajmsa", kao i u reformama u jugoistočnoj Evropi po rang listi Svetske banke.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara