Srbija na začelju po privrednom rastu FOTO: FREN

Premijerka za spor ekonomski rast optužuje prethodnu vlast, statistika kaže drugačije

Srbija na začelju po privrednom rastu FOTO: FREN
Srbija od 2008, a naročito od 2012. raste sporije od zemalja centralno-istočne Evrope, pokazala je analiza Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN) objavljena krajem decembra u najnovijem broju Kvartalnog monitora.

To znači da premijerka Ana Branbić nije u pravu kada je izjavila da su komentari pojedinih ekonomista da je srpska ekonomija jedna od najsporije rastućih tačni jer ih baziraju na proseku od deset godina, u koje su uračunali i negativne ekonomske rezultate, odnosno pokazatelje iz perioda prethodne vlasti.

Podaci FREN-a pokazuju da Srbija zaostaje za uporednim zemljama Evrope i nakon 2012. godine, istorijski zaostatak je čak i povećan. Ekonomsko zaostajanje Srbije za uporedivim zemljama suštinski se nastavlja i u 2018, iako će rast BDP-a Srbije (koji se procenjuje na 4,3%) biti tačno na nivou proseka zemalja CIE.

Nedovoljan privredni rast Srbije je i prema oceni Kvartalog monitora, i prema oceni Fiskalnog saveta, najveći makroekonomski problem Srbije U oceni Fiskalne strategije Vlade Srbije, Fisklani savet upozorava da je od 2010. do 2018. kumulativni rast privrede Srbije bio je oko 15%, a zemlje CIE u proseku su imale dvostruko brži rast (30%). 

Zbog nedovoljnog privrednog rasta životni standard u Srbiji sve više zaostaje za uporedivim zemljama – po poslednjim dostupnim podacima za 2017, BDP po glavi stanovnika u Bugarskoj bio je za trećinu veći nego u Srbiji, u Rumuniji za oko 50%, a u Poljskoj oko dva puta. 
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara