Premijerna izložba slika Spoznaja u okviru otvaranja novog prostora CMS Beograd

U četvrtak, 24. maja 2018. godine u Krunskoj 73, svečano je otvoren novi prostor advokatske kancelarije CMS Beograd, članice globalne CMS alijanse koja je danas jedna od najvećih advokatskih firmi u svetu. Ovom prilikom, upriličena je premijerna postavka radova akademskog slikara, Marka Kusmuka, pod nazivom Spoznaja koja će beogradskoj publici biti dostupna do 5. jula, u prostorijama CMS Beograd.

"U okviru brojnih društveno–korisnih aktivnosti koje podržava u različitim sferama društva, advokatska kancelarija CMS Beograd posebnu pažnju posvećuje podršci kulturi i promovisanju mladih savremenih umetnika Srbije. Odatle i ideja o saradnji sa Markom Kusmukom, čiji rad izuzetno cenimo i kome predviđamo još uspešniju umetničku budućnost", izjavio je dr Radivoje Petrikić, menadžing partner CMS Beograd.

Nakon izlaganja u Italiji, Kini, Japanu, Nemačkoj i zemaljama bivše Jugoslavije, Marko Kusmuk je za beogradsku publiku pripremio ciklus radova pod nazivom Spoznaja koji se bavi filozofskim pitanjem identiteta.

U radovima koji su predstavljeni na ovoj izložbi, umetnik razlaže pojam postanja čoveka na suštinu kako je on doživljava.

"Dobro je da postoje firme kao što je CMS Beograd, koje imaju sluha za kulturu i umetnost, jer ulaganjem u mlade umetnike danas mi stvaramo kulturno nasleđe sutrašnjice", rekao je umetnik, Marko Kusmuk.

Prema rečima istoričara umetnosti Marije Vuković Biserko, kompleksnim prikazima ljudske anatomije, umetnik zadire u razmatranje psihološkog stanja svesti čoveka, tumačeći na svojim platnima i pojam nesvesnog. Prema rečima autora, u osnovi njegovog likovnog izraza nalazi se želja da se dođe do srži čovekove biti, koja se reprezentuje na slikarskim platnima velikih dimenzija, kombinacijom umetničkih veština i znanja proisteklih iz
istraživanja različitih teorija i tumačenja odnosa u društvu.

Marijinim rečima, ovaj deo opusa Marka Kusmuka svakako pripada onom sloju umetnosti koja nije tu da zabavi posmatrača, već da ga uputi i podseti na suštinu postojanja.
U narednom periodu, CMS Beograd planira organizaciju niza originalnih izložbi i kulturnih događaja u novom prostoru, od kojih je saradnja sa Markom Kusmukom samo prva u nizu.

pošaljite komentar

Nema komentara