Ana Brnabić FOTO:@SerbianPM

Premijerka Ana Brnabić

Priština taksama diskriminiše sve što je srpsko

Ana Brnabić FOTO:@SerbianPM
Premijerka Ana Brnabić istakla je u Beču da Priština taksama suprotnim CEFTA sporazumu diskriminiše sve što je srpsko.

Brnabić je, na konferenciji za štampu, posle radnog doručka predsedavajućeg EU, austrijskog kancelara Sebastijana Kurca sa premijerima Zapadnog Balkana, ukazala da je Srbija okrenuta budućnosti, ali nažalost se region svako malo vraća unazad. 

To je, kako je istakla, posebno vidljivo poslednje dve sedmice i ukazala da je Priština prekršila CEFTA sporazum povećanjem taksi za robu iz centralne Srbije. 

"To nije u skladu sa CEFTA, i prdstavlja jasnu diskriminaciju svega što je srpsko. Nadamo se u budućnosti da ćemo biti u stanju da implementiramo ovaj sporazum, što će omogućiti nastavak razgovora o onome što možemo zajedno postići", objasnila je ona. 

Zahvalila se kancelaru Kurcu na tome što je Austrija proširenje EU držala visoko na listi prioriteta, i izrazila nadu u dalje otvaranja poglavlja, što je, kako je kako je istakla, važan signal za gradjane Srbije. 

Ona je rekla da je Srbija posvećena evropskoj integarciji, reformama, kao i regionalnoj saradnji, što su i ključni prioriteti naše zemlje, a ne samo zbog etapa na put ka EU. 

Predsednik vlade privremenih institucija u Prištii Ramuš Haradinaj, koji je na konferenciji govorio posle srpske premijerke, ustvrdio je da je potez Prištine suprotan CEFTA usledio zbog navodnog dugogodišnjeg nejednakog tretmana robe sa Kosova u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. 

"Nijedan proizvod sa Kosova nije mogao da ide u Srbiju i BiH bez finansijskih prepreka. S druge strane imamo dobru saradnju sa drugim zemljama, sa kojima nemamo tarifne prepreke. Spremni smo na jačanje odnosa sa svim susedima", kazao je on. 

Dalje se Haradinaj osvrnuo na viznu liberalizaciju sa EU, dodajući da je Priština spremna na to, ali da danas u Evropi ne postoji spremnost da se o tome odluči. 

Priština je, prema njegovim rečima, ispunila sve potrebne uslove i rekao da ima "pun kapacitet" za sprovođenje vizne liberalizacije, a albanski premijer Edi Rama je podržao zahtev Prištine. 

"Nadam se da će vizna liberalizacija sa Kosovom uslediti barem nakon izbora za Evropski parlament", rekao je Rama. 

Domaćin skupa, austrijski kancelar Kurc rekao je da je danas sa premijerima Zapadnog Balkana razgovarao o evropskoj integraciji regiona, kao i saradnji unutar regiona. On je istakao da je Austrija snažan partner regionu na putu ka EU, i da je stav Beča da EU ne bi bila potpuna bez Zapadnog Balkana. 

"Znamo da je stabilnost Evrope povezana sa bezbednošsću i stabilnosti u vašem regionu. Zato je jako važno da sve zemlje Zapadnog Balkana idu putem ka EU", poručio je Kurc.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara