FOTO: Pixabay

Prištinske mere mogu doneti Srbiji štetu od oko 22 miliona evra

FOTO: Pixabay
Srbija bi mogla da pretrpi štetu od oko 22 miliona evra zbog povećanja carina na 100 odsto za robu koju plasira na tržište Kosova, kao i zbog insistiranja prištinskih vlasti da na deklaracijama proizvoda piše "Republika Kosovo" zbog čega je trgovina potpuno blokirana.

Ovo je gruba računica stručnjaka po kojoj će, ako se ovako nastavi, do kraja godine izvoz robe iz Srbije na Kosovo biti manji za oko pet odsto u odnosu na 2017. godinu.

Najviše izvozili vodu, šećer, ulje, pšenicu


Naime, ukupan promet robe sa Kosovom iznosio je 2017. godine 464,1 miliona evra, pokazuju podaci Privredne komore Srbije. Isporuke u južnu srpsku pokrajinu iznosile su 442,3 miliona evra. Ako se blokada prometa sa Kosovom nastavi do kraja ove godine, a s obzirom na procenu pada izvoza od oko pet odsto, to znači da će do kraja ove godine on iznositi samo 420 miliona evra.

Ako se uzme u obzir to da svake godine promet između Srbije i Kosova raste za oko pet odsto i da se očekivalo da će do kraja 2018. iznositi oko 500 miliona evra, gubitak je mnogo veći. Tu se onda radi o 80 miliona evra, koliko iznosi razlika između očekivanih 500 miliona evra i najverovatnijeg scenarija od oko 420 miliona evra vredne isporuke robe iz Srbije na Kosovo.

Inače, Srbija je u 2017. godini, prema podacima PKS, najviše isporučivala Kosovu vodu (običnu i gaziranu), beli šećer, jestivo ulјe od suncokreta, pšenicu, bezalkoholna pića, motorni benzin, gasna ulјa, preparate za pranje i čišćenje, krovne crepove od keramike, kao i električnu energiju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara