Prištinski aerodrom postao drugi najprometniji u bivšoj Jugoslaviji

Foto: Pixabay

Tokom 2020. godine aerodrom u Prištini zauzeo je drugo mesto po prometu putnika među svim aerodromima na prostoru bivše Jugoslavije, iza Beograda a ispred vazdušnih luka u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, prenosi portal ExYuAviation.

"Naš saobraćaj se uglavnom oslanja na dijasporu koja živi i radi u inostranstvu, što znači da većina njih ima državljanstvo i/ili dozvolu boravka u zemljama u kojima žive", rekao je glavni operativni direktor prištinskog aerodroma Gokmen Aritai.

Prema njegovim rečima, njihovi putnici nisu toliko pogođeni ograničenjima koja nameću lične isprave, a želja da dođu i posete porodice nastavlja se uprkos pandemiji.

Kako dodaje to je jedan od glavnih razloga zašto je broj putnika opao manje nego na ostalim regionalnim aerodromima, posebno u poslednja dva do tri meseca.

Tokom perioda od januara-novembra, prištinski aerodrom je opslužio 974.212 putnika, što je smanjenje za oko 58 odsto u odnosu na godinu dana pre, znatno ispod evropskog proseka. 

Aerodrom je bio zatvoren više od tri meseca zbog pandemije koronavirusa. 

BEOGRADSKI AERODROM I U KORONA KRIZI NAJPROMETNIJI U REGIONU

Prve nedelje decembra imao je 16.899 putnika, dok je samo između 19. decembra i 23. decembra opslužio 23.000 putnika. 

Broj letačkih operacija smanjio se za oko 50 odsto, a zbog novog soja koronavirusa pronađenog u Velikoj Britaniji, obustavljeni su i letovi iz Londona.

Dijaspora je pokretač manjeg pada putnika na prištinskom aerodromu u poređenju sa drugima u Evropi.

Na prištinskom aerodromu u toku je proces proširenja svoje piste sa 2.500 na 3.000 metara, dok njegov sistem sletanja dobiti instrumente koji će omogućiti sletanje aviona u lošim vremenskim uslovima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara