Priprema se nova strategija i izmene zakona o zaštiti podataka

Foto: Flickr - Marc Wathieu

Vlada Srbija donela je odluku o obrazovanju Radnu grupe za pripremu Predloga strategije zaštite podataka o ličnosti sa Akcionim planom, objavljeno je u Službenoim glasniku.

Predsednica Radne grupe je Svetlana Jovanović, viša savetnica Kabineta predsednika Vlade, dok su njeni zamenici Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović i viši savetnik u Ministarstvu pravde Zlatko Petrović.

USKORO STROŽE KAZNE ZA ODAVANJE POSLOVNIH TAJNI

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) je krajem maja objavilo Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, za koji javna rasprava završava danas.

Grupa organizacija civilnog društva okupljenih u Koaliciju za slobodu pristupa informacijama od javnog značaja smatra da postojeći Nacrt bitno ugrožava dostignuti nivo prava na pristup informacijama od javnog značaja i istovremeno propušta da reši probleme koji su uočeni u primeni Zakona.

FIRMA VAS ŠTITI OD ZARAZE, A OBJAVI SVIMA DA IMATE ŠEĆER (VIDEO)

"Predlozi za unapređenje Nacrta odnose se na rešenja koja je Koalicija prepoznala kao loša, poput čl. 2. Nacrta kojim se izuzimaju političke stranke i verske zajednice iz kruga obveznika Zakona", navode u Koaliciji.

Dodaju se i nova ograničenja prava na pristup informacijama, poput propisivanja mogućnosti da organ uskrati informaciju tražiocu ukoliko bi se na taj način ugrozio položaj na tržištu društava kapitala ili ukoliko bi se time povredio poslovni interes pravnih ili fizičkih lica.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.