Privatne laboratorije počinju da testiraju na koronavirus

Foto: Pixabay

Privatne zdravstvene laboratorije počeće u sledećih par dana da testiraju građane na prisustvo COVID-19, kažu u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije za današnju Politiku.

Očekuje se da će ovaj potez pomoći rasterećenju državnih zdravstvenih centara, u kojima su, u pojedinim slučajevima, popunjeni termini do kraja meseca čak i za testiranje građana na lični zahtev, odnosno plaćena testiranja.

Tokom protekla dva dana finalizovani dogovori oko serološkog testiranja (tzv. brzi testiranja), nakon što je privatnicima, po zaključku Vlade Srbije, odobrena kupovina brzih seroloških i hemiluminiscentnih testova od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Pojedine privatne laboratorije već su juče počele da rade serološko testiranje, potvrđeno je za Politiku u jednom od velikih privatnih zdravstvenih sistema, uz napomenu da je njihov kapacitet 200 testova dnevno, kao i da su u pripravnosti za PCR testiranje.

Privatnim laboratorijama odlukom Kriznog štaba od kraja juna odobreno je da rade serološko testiranje, podseća Politika, a privatnici procenjuju da bi mogli da obrade 1.000 testova dnevno.

Na pitanje zašto se segmenti privatne zdravstvene zaštite ne uključuju u testiranje stanovništva, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je prethodno rekla da, prema njenim saznanjima, privatne laboratorije nisu bile zainteresovane da rade PCR testove, odnosno da nemaju kapaciteta za to, što su u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova demantovali.

"Privatne laboratorije i privatni zavodi za laboratorijsku dijagnostiku rešenjima o ispunjenosti uslova za obavljanje delatnosti koja su dobili od zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja imaju pravo pružanja usluga iz oblasti mikrobiološke dijagnostike sa virusologijom i u tu oblast spadaju i serološka i PCR testiranja na prisustvo koronavirusa", kazali su za Politiku.

Oni napominju da mikrobiološke privatne laboratorije imaju kadar, stalno zaposlene molekularne biologe, opremu, PCR mašine, i prostor opremljen za rad sa infektivnim materijalom.

"Privatne laboratorije spremne su da se uključe u testiranje građana, imaju rešenja o ispunjenosti uslova za obavljanje ove delatnosti, što znači da postoje svi uslovi u pogledu prostora, opreme i stručnog kadra i one već dugi niz godina obavljaju testiranja za sve druge viruse iz oblasti serologije, virusologije i PCR  dijagnostike", zaključuju u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije.

Privatne klinike do sada nisu imale načina da testiraju na prisustvo COVID-19, obzirom da je Svetska zdravstvena organizacija testove dostavljala državama, dok je po instrukciji Ministarstva zdravlja testiranje u privatnim klinikama bilo zabranjeno.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Alex

    Da li takve privatne laboratorije imaju akreditaciju i da li su njihovi PRC testovi validni kao i državnih laboratorija, npr. instituta "Batut"? U protivnom, mogu služiti u informativne svrhe, ali ne i kao zvanični dokument koji bi trebalo imati prilikom putovanja u zemlje koje su postavile posedovanje negativnog PRC testa kao uslov za ulazak u zemlju...