Privatni vrtići traže da se šteta od zdravstvene krize deli solidarno

Foto: Pixabay

Predstavnici dva udruženja privatnih vrtića i predškolskih ustanova u Beogradu zatražili su od države da pronađe način za solidarno deljenje štete koja će svima biti prouzrokovana zbog pandemije koronavirusa, a ne da im se, kako su naveli, "upućuju pretnje i prave suprotsavljeni tabori".

Gradski krizni štab doneo je odluku da se tokom vanrednog stanja zbog koronavirusa neće plaćati državni vrtići u Beogradu a istu preporuku uputili su  i privatnim vrtićima.

Pomoćnik gradonačelnika Goran Vesić je otišao korak dalje i najavio da će, ukoliko neko i pokuša da naplati boravak u privatnim vrtićima dok oni ne rade, uputiti roditelje na zakon o obligacionim odnosima i pomoći im na sudu.

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda i udruženja privatnih predskolskih ustanova “Vrhunsko znanje za dobro vaspitanje” traže okvir koji bi im kako kažu obezbedio zakonitost, etičnost i održivost sistema budući da je odluku o prestanku rada donela Vlada Srbije”

"U suprotnom, u pitanje se dovodi desetine hiljada vaspitača i ostalih zaposlenih u privatnim vrtićima i posledično hiljade dece koja će posle krize ostati bez svojih vrtića", navodi se u saopštenju.

Pojašnjavaju da je preporuka gradskog sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu da se ne naplaćuje boravak dece za vreme vanrednog stanja "nepotpuna jer se ne mogu izjednačiti rad i finansiranje državnih i privatnih predškolskih ustanova".

Zaposlenima u državnim ustanovama će platu, poreze i doprinose isplaćivati Grad, tako da je priliv državnih vrtića smanjen samo za onaj iznos koji plaćaju roditelji.

Na osnovu pomenute Preporuke, privatni vrtići u kojima je zaposleno osam hiljada ljudi bi trebalo da nemaju nikakav priliv, a da sve obaveze od plata, poreza, doprinosa, računa, zakupnine i poreza na zakup plaćaju iz svojih sredstava i to u nepoznatoj dužini trajanja, navodi se u saopštenju udruženja privatnih vrtića. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Nina

    To je dobro da vojska bude svuda da pomaze.