Foto: Pixabay

Privredni rast oko 3 odsto, ništa veći ni 2020. godine

Foto: Pixabay
Stopa rasta BDP-a najverovatnije će u ovoj godini iznositi 3,1-3,2%  što znači da se neće ostvariti stopa privrednog rasta od 3,5% koju je Vlada prognozirala, ocenjeno je danas na predstavljanju novog Kvartalnog monitora,  biltena Ekonomskog fakulteta i FREN-a.
 
Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić je ocenio i da  prognoze Vlade Srbije o privrednom rastu Srbije za narednu godinu od 4% sada izgledaju preterano optimistično  i da će rast najverovatnije biti 3-3,5%, a možda čak i niži.

Privredni trendovi u drugom kvartalu ove godine malo su poboljšani u odnosu na prethodni kvartal, ali i dalje ispod plana i slabiji od proseka CIE gde je zabeležen rast od 3,6 odsto. 
 
Međugodišnji rast BDP-a u Q2 iznosio je 2,9% što je blago povećanje u odnosu na Q1 kada je bio 2,7%, kazao je Arsić. 
 
Kako je rečeno, ekonomsku politiku za narednu godinu treba prilagoditi činjenici da je moguće usporavanje privrede u Evropi, čak i recesija.
 
To znači da  Vlada Srbije za narednu godinu treba više budžetskih sredstava da opredeli za izgradnju infrastrukture i smanjenja poreza privredi, jer to najpozitivnije utiče na privredni rast, umesto na povećanje potrošnje kroz rast plata u javnom sektoru. 
 
Arsić je rekao da bi za monetarnu politiku bilo presudno da zaustavi i preokrene sadašnji trend jačanja dinara koji štetno utiče na privredni rast.
 
Stopa nezaposlenosti 10,3 odsto
 
U drugom kvartalu nastavljeni su pozitivni trendovi sa tržišta rada, stopa nezaposlenosti je pala na 10,3 odsto i to zahvaljujući većoj privrednoj aktivnosti, ali i migracijama. 
 
Arsić je rekao i da se struktura zaposlenosti poboljšava, raste formalna zaposlenost i zaposlenost u privatnom sektoru, a pada u javnom.
 
U privatnom sektoru je zaposleno više od 1,5 miliona radnika, a u javnom oko 600.000 ljudi.
Kako je objasnio Arsić, formalna zaposlenost je veća zahvaljujući i boljoj pregovaračkoj poziciji radnika koji u nedostatku radne snage traže da ne primaju zaradu na ruke.
 
Zarade su u drugom tromesečju nominalno veće za 10 odsto, a realno za 7,6 odsto nego pre godinu dana. Zarade u javnom sektoru su povećane za 9,5 odsto, a u privatnom za 10,5 odsto.
 
Brži rast zarada od produktivnosti nije samo svojstven Srbiji već i velikom broju zemalja CIE , ukazao je Arsić. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara