Rast na nivou proseka CIE FOTO: Pexels

Privredni rast Srbije u 2018. na nivou proseka centralno-istočne Evrope

Rast na nivou proseka CIE FOTO: Pexels
Srbija će u 2018. godini ostvariti rast od 4,3 odsto što je na nivou proseka zemalja centralno-istočne Evrope (CIE), rečeno je danas na predstavljanju najnovijeg broja Kvartalnog monitora u izdanju Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Glavni urednik Kvartalnog monitora i profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić rekao je da je u 2018. privreda ostvarila solidne rezultate i po ostalim kriterijumima: porasla je zaposlenost, inflacija je niska i stabilna, kamatne stope su niske, država je zabeležila suficit, a javni dug pada.

Kako je rekao, na dobre rezultate srpske privrede uticala su povoljna kretanja u svetskoj privredi odnosno tražnja za srpskom robom, ali i jednokrani faktori kao što je uspešna poljoprivredna sezona.

Ono što je loše, trgovinski i tekući deficit rastu, tražnja raste brže od BDP, niske su investicije, a obrazovana mlada radna snaga masovno odlazi u inostranstvo, ukazao je Arsić. Nepovoljan trend je i to što prosečne realne zarade rastu brže od produktivnosti, naročito u javnom sektoru u odnosu na privatni, što smanjuje konkurentnost domaće privrede.

Autori Kvartalnog monitora prognoziraju za 2019. godinu nešto niži rast BDP od 3,5 do 4 odsto jer ne očekuju da se ponovi dobra poljoprivredna sezona, rast zaposlenosti od 2-3 odsto, zarade od 440-450 evra i inflaciju ispod tri odsto.

U prva tri kvartala ove godine Srbija je rasla nešto brže (4,5 odsto) od proseka CIE (4,3 odsto) ali je u poslednjem kvartalu 2018.  došlo do usporavanja privrednog rasta.  To znači da će na nivou cele godine Srbija imati rast od 4,3 odsto što će joj omogućiti da zauze 7. i 8. mesto od 15 zemalja CIE, ocenio je Arsić.

On je naglasio, da ako bi se isključili jednokrani faktori kao što je veliki rast poljoprivredne proizvodnje, onda bi Srbija u 2018. imala rast od 3,3 -3,4 odsto što je spušta na lestvici uporednih zemalja CIE.

Arsić je naveo i da je od 2008, a naročito od 2012. godine, Srbija rasla sporije od zemalja CIE, kada je istorijski zaostatak u odnosu na članice EU iz CIE, u ovom periodu povećan.

On je podsetio i da je Srbija je krajem osamdesetih godina prošlog veka bila na nivou proseka zemalja centralne Evrope.


 Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara