Prošle godine podneto preko 116.000 zahteva za građevinske dozvole

Foto: Wikipedia/ Jovan

Prošle godine u Srbiji je podneto više od 116.000 zahteva za izdavanje građevinske dozvole, osam odsto više nego u 2019. godini. Prema podacima Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED), Kragujevac je među najuspešnijim gradovima u Srbiji po izdavanju građevinskih dozvola u 2020. godini, prenela je Radio-televizija Kragjevac (RTK)

Prema podacima NALED-a, na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola za 2020. godinu su, pored Kragujevca, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor i Šabac.

U istoj analizi navodi se da pandemija nije zaustavila gradnju u Srbiji, kao i da o tome svedoči podatak da je 2020. godine podneto osam odsto više zahteva nego u 2019. godini.

U vezi sa brzinom izdavanje građevinskih dozvola, NALED dodaje da prosečni rokovi neznatno prevazilaze rokove koji su propisani zakonom.

Ukazuje se takođe da ohrabruje činjenica da se prosečan rok rešavanja zahteva lane skratio kod svih tipova dozvola u odnosu na 2019. godinu.

Za izdavanje građevinske dozvole 2019. godine, kako se naglašava, bilo je neophodno devet dana, dok je u 2020. ista procedura skraćena na sedam radnih dana.

Do februara ove godine, kako se ističe u Srbiji je rešeno 98 odsto zahteva za izdavanje građevinske dozvole, od čega 86 odsto sa pozitivnim ishodom.

U Kragujevcu je lane ukupno podnet 4.171 zahtev za izdavanje građevinsih dozvola, po čemu je na četvrtom mestu u državi.

U kragujevačkoj gradskoj upravi kažu da nastoje da građevinska dozvola investitoru bude izdata u roku od pet dana od prispeća kompletne dokumentacije.

Naglašavaju kako taj podatak smatraju kao potvrdu dobrog poslovnog ambijenta koji taj grad nastoji da izgradi i ponudi preduzetnicima i kompanijama.

NIKAD VIŠE U DRŽAVNU SLUŽBU

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.