FOTO: Nova ekonomija/

Procene privrednog rasta: Guvernerka protiv Evropske komisije i stručnjaka

FOTO: Nova ekonomija/

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je u sredu da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 3,5 odsto u 2019. godini, što se kosi sa prognozom Evropske komisije i domaćih stručnjaka.

"Očuvana je makroekonomska i finansijska stabilnost, povećana je ekonomska, investiciona i spoljnotrgovinska aktivnost, a učešće javnog duga u BDP-u je dodatno smanjeno", rekla je Tabaković na predstavljanju izveštaja o inflaciji u Beogradu.

Sa mišljenjem guvernerke slažu se Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka, koji takođe prognoziraju rast od 3,5 odsto za tekuću godinu.

Međutim, ovo se kosi sa prognozom Evropske komisije objavljenom početka maja, mišljenju stručnjaka, kao i pojedinih banaka.

Evropska komisija prognozirala je da će privredni rast Srbije usporiti u odnosu na 2018. godinu, i iznositi 3,1 odsto u 2019. godini.  

PROČITAJTE VIŠE: ŠTA NAM PROGNOZIRA EU ZA 2019?

Procena EK slična je prognozi Erste Grupe, objavljenoj 9. maja, prema kojoj će ovogodišnji BDP iznositi tri odsto.

"Očekujemo da će doprinos neto izvoza biti negativniji zbog fokusa na uvoz u većini sektora usled faze aktuelnog investicionog i potrošačkog ciklusa, dok bi na izvoz mogao da u određenoj meri negativno utiče očekivani sporiji rast ključnih trgovinskih partnera i nerešeno pitanje kosovskih taksi”, navodi se u analizi Erste Grupe.

Sa ovakvim procenama slažu se i stručnjaci. Kako prenosi N1, Predsednik Fiskalnog saveta u Srbiji Pavle Petrović izjavio je da je trend privrednog rasta u Srbiji tri odsto.

"Privredni ambijent se u Srbiji nije promenio od 2008. godine, političari rade ono što odmah daje vidljive rezultate, zato što izgradnja institucija traje godinama, ali daje značajne rezultate i kada bi Srbija dostigla nivo bugarskih i rumunskih to bi povećalo privredni rast za 0,5 odsto", rekao je Petrović.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Milojko Arsić takođe ocenjuje da će rast na kraju godine iznositi oko tri odsto, piše Danas.

„Ovo nije iznenađenje jer su nastavljena, doduše i pojačana loša kretanja koja traju od polovine prošle godine. Ona su posledica kombinacije loših spoljnih okolnosti i problema na unutrašnjem planu", rekao je Arsić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara