Procenjena vrednost Agrokorovih kompanija kreće se u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi evra

Novi poverenik za Agrokor Fabris Peruško izneo je detaljni plan i prve brojke koje otkrivaju procenjenu vrednost imovine i mogućnost namirenje za poverioce.

Kao što se već slutilo iz Ramljakovog koncepta nagodbe, naplatu celog ili većeg dela potraživanja mogu očekivati jedino poverenici s hipotekama i finansijeri koji su učestvovali u roll-up kreditu. Svi ostali Agrokorovi partneri moraće lavovski deo potraživanja da otpišu (između 50 i 80 odsto) i zadovoljiti se deonicama novog Agrokora, piše Tportal.

Procenjena vrednosti Agrokorovih kompanija potvrdila je veliku disproporciju između vrednosti imovine i dugova. Procenjena vrednost kompanija koncerna raspoloživa za poverioce kreće se u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi evra dok ukupan dug Agrokora iznosi 7,6 milijardi evra.

Za određivanje vrednosti imovine preduzeća korišćene su različite metode procene bazirane na diskontiranju novčanih tokova (potencijal budućeg poslovanja), analizi multipli (poređenje s tržišnim vrednostima drugih kompanija u branši) i prethodnih transakcija (poređenje s vrednostima transakcija u realizovanim spajanjima i preuzimanjima na tržištu kapitala).

Za poverioce najviše vredi Jamnica, između 393 i 577 miliona evra, sledi Ledo, između 224 i 348 miliona evra, Belje, između 150 i 368 miliona evra, te Konzum, između 140 i 336 miliona evra.

Što se tiče raspodele, punu naplatu mogu očekivati osigurani poverenici koji poseduju zaloge na imovini u vrednosti od 530 miliona evra te finansijeri roll-up kredita u vrednosti od 1,06 milijardi evra. S obzirom na to da za ove dve grupe treba rezervisati 1,6 milijardi evra, prostor namirenja za ostale poverioce kreće se od 200 miliona evra do 2,2 miliona evra.

Kako njihova potraživanja iznose šest milijardi evra, proizlazi da će morati otpisati minimalno 70 odsto potraživanja, a u najgorem scenariju preko 90 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara