Produžena bolovanja i e-recepti u Srbiji

Foto: Pixabay

Građanima koji se nalaze na bolovanju bolovanje će automatski biti produženo za 30 dana, bez odlaska na lekarsku komisiju, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Osim bolovanja produžava se i važenje elektronskih recepata i to sa šest na devet meseci. Ove mere donete su kako bi se izbegli odlasci građana na šaltere i samim tim i potencijalno širenje koronavirusa.

"Zbog preduzimanja preventivnih mera za sprečavanje širenja COVID-19, RFZO preporučuje osiguranim licima da se telefonom obaveste o mogućnosti ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja bez dolaska u filijalu ili ispostavu Republičkog fonda, jer je obustavljen rad sa strankama na šalterima po filijalama i ispostavama", navodi se na veb-sajtu na kome su navedeni i kontakt telefoni pojedinačnih filijala.

Inače, RFZO je uputio svim zdravstvenim ustanovama dopis da su u slučaju javljanja građana kod kojih postoje indicije da su zaraženi korona virusom dužni da ih prime na pregled i pruže im odmah zdravstvenu zaštitu, bez obzira da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu ili ne kao i da li imaju overen uput specijaliste.

Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da će i dalje važiti obrasci za oslobađanje od participacije koji su osiguranicima izdati za 2019. godinu. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara