FOTO: B92

Proglašeni pobednici takmičenja za mlade socijalne preduzetnike

FOTO: B92

Projekti "IsoBillboard“, "Zoundark“ i "Dok tok“ proglašeni su za pobednike najvećeg takmičenja za mlade na temu socijalnog preduzetništva "Social Impact Award“.

Takmičenje je održano u sklopu celodnevnog događaja "Dan socijalnih preduzeća: podsticanje zapošljavanja mladih kroz socijalno preduzetništvo“. Nagradu publike osvojila je ekipa projekta "Eco Plastic Homes“, dok je nagrada online zajednice pripala projektu "Safe Road“.

"IsoBillboard“ je ekološki projekat mladih Nišlija koji predviđa da mnogobrojni plakati izlepljeni na zidovima gradova širom Srbije posluže kao toplotni izolacioni materijal za kuće bez fasada, umesto da postanu otpad. 

Audio igra "Zoundark”, delo tima iz Beograda, prikazuje probleme osoba sa oštećenim vidom široj javnosti, kreiranjem simulacije svakodnevnih problema slepog naučnika Pola, koji na svom putu otkriva zanimljiv svet dostupan samo osobama sa oštećenim vidom. 

Zapošljavanje mladih koji napuštaju vaspitno-popravne domove je cilj projekta "Dok Tok“ iz Beograda, koji će pokrenuti socijalno preduzeće u okviru kog će oni koji napuste vaspitne ustanove proizvoditi glasovne čestitke, pozivnice i promotivne materijale. Ideja je nastala kao rezultat višegodišnjeg rada sa ovom populacijom, koji je pokazao da je nemogućnost zapošljavanja najveći faktor rizika koji mlade ponovo vraća na "loš put”. 

Kragujevački "Eco Plastic Homes“ je projekat proizvodnje građevinskog materijala nastalog presovanjem plastičnog otpada i peska u blokove i druge oblike, čime se dobija recikliran proizvod jeftiniji i kvalitetniji od standardnih građevinskih materijala, ujedno pristupačniji stambeno nezbrinutim kategorijama stanovništva. "Safe Road“ tim iz Niša je osmislio automatizovan sistem koji prelazak vozila i pešaka preko železničkih šina čini sigurnijim. Planiraju da zaposle osobe sa invaliditetom i time dodatno poboljšaju život u lokalnoj zajednici. 

"Social Impact Award“ je najveći projekat posvećen mladim ljudima na temu društvenog preduzetništva, čija je misija da promoviše društveno preduzetništvo među mladima, kroz edukaciju, inkubaciju ideja i takmičenje. 

"Dan socijalnih preduzeća“ organizovan je od strane projekta Nemačke razvojne saradnje "Podsticanje zapošljavanja mladih“, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Smart Kolektiva, a partneri konferencije su Reflektor Teatar i Social Impact Award Srbija, dok je događaj omogućilo Nemačko savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) kroz Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara