Foto: Vega IT

Programeri pravili aplikacije po želji Novosađana

Foto: Vega IT
Kompanija Vega IT po 3. put realizovala je društveno odgovorni projekat pod nazivom "Programeri za Novosađane” sa ciljem da pomogne sugrađanima i izradom softverskih rešenja poboljša kvalitet života u Novom Sadu, navodi se u saopštenju kompanije. 

Ovog vikenda na hakatonu 48 sati više od 100 programera i dizajnera radilo je na 11 projekata. Ovaj put IT zajednica se ujedinila, te su se pozivu na učešće odazvale još četiri IT kompanije: Emakina.RS, Vivify Ideas, Quantox, kao i beogradska kompanija Codebehind i četiri dizajn agencije Elder, Saturized, Baseline i PopArt Studio.

Ovo su projekti za koje su građani glasali i za koje su procenili da im je najpotrebnije neko softversko rešenje:

- Kalendar sa podsetnikom za osobe sa HIV-om (Udruženje "Crvena linija”)
- Veb-sajt za Gradsku biblioteku
- Mapa zajedničkog i solidanog Novog Sada (Centar za regenerativnu održivost gradova)
- Kalendar dešavanja za kulturne stanice (Fondacija "Novi Sad 2021” - Evropska prestonica kulture)
- Veb-sajt za Novo kulturno naselje
- Onlajn volonterska knjižica (Fondacija "Novi Sad 2021” - Evropska prestonica kulture)
- Veb-sajt za Udruženje "Patrija”
- Mobilna aplikacija za Omladinske novine
- Veb-aplikacija "Ne radi se čoveče" (Udruženje "Prevent”)
- Premesti.se (Aplikacija za pronalaženje slobodnih mesta u vrtićima)
- Test znanja i rizika za Udruženje "Omladina JAZAS”

Iako je većina projekata skoro gotova, svih pet kompanija su se obavezale da će završiti projekte u narednom periodu, da će predati vlasništvo aplikacija i sajtova udruženjima i dati ih građanima na korišćenje.

Tokom poslednje dve godine više od 85 IT entuzijasta radilo je na 11 projekata, a činjenica da je ove godine još više ljudi radilo na istom broju projekata čini kompaniju Vega IT veoma ponosnom znajući da je još jednom uspela da okupi IT zajednicu i pomogne Novosađanima.  

Programeri za Novosađane

Projekat Programeri za Novosađane ili "Code for a Cause” ove godine dobio je Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje "Đorđe Vajfert” od strane Privredne komore Srbije.

Projekat Programeri za Novosađane pokrenula je kompanija  Vega IT Sourcing koja je jedna od retkih IT kompanija u potpunosti u domaćem vlasništvu. Zaposleni u kompaniji Vega IT su ponosni na brigu o zajednici u kojoj posluju i smatraju da je u osnovi stabilnog i jakog biznisa, snažna i razvijena društvena zajednica. Njihova vizija je stvaranje uspešne kompanije, čiji uspeh će im omogućiti da svet oko sebe učine boljim mestom za život. Kompanija je osnovana  2008. godine sa sedištem u Novom Sadu i bavi se razvojem softverskih proizvoda i uspešno posluje na tržištima Velike Britanije, Švajcarske, Nemačke, Belgije i Holandije. 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara