Proizvođači organske hrane ugovorili pet miliona evra vredne poslove

Foto: Pixabay

Domaće kompanije iz oblasti organske proizvodnje hrane sklopile su nove izvozne poslove vredne pet miliona evra na Međunarodnom sajmu Biofach 2022 u Nirnbergu, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS)

Srbiju su na sajmu predstavljale kompanije Ecoagri Serbia iz Bele Crkve, Drenovac iz Arilja, Menex iz Kruševca, Master Food iz Užica, ITN Group i kompanija Nisha iz Beograda, ES Komerc iz Prijepolja, Agro-Bis iz Blaca i Frutorga iz Prokuplja.

Poslovi su sklopljeni sa partnerima iz Nemačke, Švajcarske, Italije, Francuske, Izraela, SAD, Estonije i Turske

"Sajam je bio prilika da naše kompanije ojačaju svoju poziciju na izuzetno zahtevnim inotržištima u organskoj industriji. Srbija je prepoznata kao premium quality proizvođač i kao takva se može nositi sa konkurencijom iz cele Evrope", kaže Ivan Lazić iz Službe za organsku proizvodnju PKS.

Prema njegovim rečima, kompanije koje posluju u ovom sektoru prate svetske trendove i o tome svedoči veliki broj sastanaka koje su imali tokom trajanja sajma.

On smatra da će bržem razvoju ovog sektora u Srbiji, doprineti novi Zakon o organskoj proizvodnji, čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine.

Organska proizvodnja u harmoniji s prirodom
Organski proizvodi izuzeti od zabrane izvoza
Prodaja organske hrane povećana, problemi ostali isti

Kako dodaje, on će biti u potpunom skladu sa novim EU regulativama, a proizvođačima će omogućiti našim lakši pristup tržištima EU i drugih zemalja.

Podseća da je na ovogodišnjem sajmu "BIOFACH" 2022, uz podršku Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, Švajcarski program za promociju izvoza SIPPO i organizacija Serbia Organica, na sajmu

Ove godine na sajmu u Nirnbergu učestvovalo je devet proizvođača organske hrane koji su predstavili svoj izvozni program na jednoj od vodećih međunarodnih izložbi  koja je okupila ove godine 2.200 izlagača iz 94 zemlje.

Podršku za učešće na sajmu obezbedila je PKS, Razvojna agencija Srbije Švajcarski program za promociju izvoza SIPPO i organizacija Serbia Organica.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.