Proizvodnja sladoleda u Srbiji beleži strelovit rast

Nova ekonomija

Proizvodnja sladoleda u Srbiji u 2021. godini iznosila je 42.114 tona, prethodne godine je proizvedeno 33.818 tona, što znači da je ovaj segment konditorske industrije zabeležio skok od skoro 25 odsto, ukazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS). 

U Srbiji je 2019. godine proizvedeno 33.875 tona, što je više za čak 51,82 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Od 2018. godine se beleži snažan trend rasta u ovoj industriji, koji je ranijih godina bio u konstantnom ali blagom porastu, pokazuju podaci PKS.

"Izvoz sladoleda je poslednjih godina u porastu, prošle godine izvezeno 30.000 tona sladoleda, u vrednosti od oko 63 miliona evra. U 2021. godini Srbija je izvezla četvorostruko više sladoleda nego 2016. godine", kažu u PKS.

Sladoled se izvozi iz Srbije na tržišta u regionu, a najviše u Bugarsku, Grčku, Ujedinjeno Kraljevstvo, BiH, Rumuniju, Poljsku, Crnu Goru, Nemačku, Severnu Makedoniju, Hrvatsku. 

KO EVROPSKU UNIJU SNABDEVA SLADOLEDOM

U Srbiji posluju nekoliko velikih fabrika sladoleda: Frikom, Froneri Adriatic i kompanija Swisslion – Takovo, koje zapošljavaju oko 2.000 radnika. Sladolede proizvodi i oko 100 zantaskih sladoledžija, prema podacima Privredne komore Srbije. 

U jednoj sladoledžijskoj radnji na Novom Beogradu, kažu da je ove godine potražnja velika i da su veoma zadovoljni prodajom.

PEDESET MILIONA EVRA ULOŽENO U SRBIJU KROZ FABRIKU SLADOLEDA

Svake godine, kako kažu, probaju da uvedu i neke nove ukuse, ovog leta su uveli nove proizvode sladoled sa žitaricama i proteinski sladoled.

Međutim, nisu se mnogo kupovali najnoviji sladoledi, kupci više vole klasične ukuse, čokolada, vanila i jagoda, kažu sladoled-majstori za Novu ekonomiju.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.