Kina je prilika FOTO: Pexels DavidBesh

Promovisati srpski IT na azijskom tržištu

Kina je prilika FOTO: Pexels DavidBesh

Na velikom kineskom tržištu srpske IT kompanije nisu dovoljno zastupljene.

Zadatak države je da pomogne u promociji potencijala srpske informaciono tehnološke industrije na azijskom tržištu.

To je rečeno na bilateralnom skupu u Privrednoj komori Srbije između srpskih i kineskih IT kompanija, a u okviru inicijative Informatički put svile, koja podrazumeva unapređenje saradnje i razmenu iskustava u oblasti primene informaciono-komunikacionih tehnologija.

Načelnik Odeljenja za razvoj digitalne agende Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević podsetio je da je prošlog meseca potpisana pomenuta inicijativa čiji su potpisnici predstavnici srpskog Ministarstva i kompanija, kao i vodećih kineskih kompanija u oblasti digitalne ekonomije, kao što su Alibaba grup, Jusfoun Big Dejta grup, Baidu i drugi.

"Ovaj susret je nastavak te saradnje, dovodimo predstavnike kineske privrede da razgovaraju sa našim predstavnicima privrede, a danas je ovde prisutno pet kineskih kompanija koje su na globalnom tržištu zastupljene na visokom nivou i oko 18 domaćih IT kompanija", rekao je Dobrijević.

Cilj te saradnje je, dodaje on, da naše inovativne kompanije pomažu kineskim partnerima i da sa njima zajedno učestvuju u razvoju novih proizvoda kojima će osvojiti tržište celog sveta.

Načelnik Komiteta za međunarodnu saradnju u okviru inicijative Informatički put svile Jiping Sun kaže da je Srbija jedna od prvih zemalja sa kojom je Kina potpisala ugovor o saradnji u oblasti digitalne ekonomije.

"Danas ovde sa nama sede predstavnici firmi koje su etablirane na planu digitalne ekonomije. Nadam se da ćemo danas moći da razgovaramo o potencijalima za dalju saradnju i da ćemo ostvariti konkretne projekte", rekao je Sun.

Kaže da su predlozi u okviru inicijative da kineske kompanije sa predstavnicima srpske vlade utvrde konkretne ciljeve i oblasti od posebnog ineteresa, da se podigne nivo razmene informacija i obučavanje stručnih kadrova.

Sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informatičko društvo i direktor Sektora za medjunarodne ekonomske odnose PKS Jelena Jovanović navodi je cilj inicijative "Informatički put svile" da srpske i kineske kompanije pronađu najbolji put saradnje u oblasti digitalne ekonomije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara