FOTO: Nova ekonomija

Prosečna primanja u policiji oko 79.000 u ovoj godini

FOTO: Nova ekonomija

Prosečna primanja po zaposlenom u policiji (neto plata plus dodaci) u 2019. dostižu oko 79.000 dinara, procene su Fiskalnog saveta. 

To je  je 25% više nego što u proseku primi zaposleni u obrazovanju, 30% više nego zaposleni u zdravstvu i čak 40% više nego što primaju zaposleni u drugim delovima državnog sektora, navodi se u analizi Strateške preporuke za budžet i fiskalnu politiku u 2020. 

Primanja u Ministarstvu odbrane u 2019. biće oko 70.000 dinara – 10% veća u poređenju s obrazovanjem, 15% u odnosu na zdravstvo i 25% u odnosu na ostale segmente opšte države. 

Jaz u primanjima u poređenju sa sektorom bezbednosti biće ublažen samo u zdravstvu, pošto su lekari i medicinski tehničari jedini dobili povišicu veću od 9%. 

Fiskalni savet  je više puta upozoravao da se prethodnim povećanjem zarada favorizuje sektor bezbednosti i da su razlike u primanjima u odnosu na druge sektore izrazite jer do danas nisu napravljeni platni razredi – da za isti posao, svi zaposleni u državi primaju istu platu. 

Kako navode u ovoj instituciji, za 2020. su povišice ponovo arbitrarno, po pripadnosti određenom ministarstvu,  a ne na osnovu ekonomskih analiza i kriterijuma. 

Zaključuju da zbog nepovoljnih odnosa u platama država ostaje nemoćna pred izraženim odlivom stručnog i visokokvalifikovanog kadra iz javnog sektora. 

PROČITAJTE JOŠ: Šteta od odliva mozgova veća od celokupnog izvoza srpskog IT-ija

NBS objavila finansijski vodič za povratnike
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • crni domino

    Policija ima zesce plate od lekara!... Uskoro ce policija da nas leci - pendrecima...

  • Zoro

    Dajte policiji sto posto povecanje da vas stiti od pravde i istine ma imaju bre ovi komandiri nacelnici i malo visi cinovi preko 200000din.Sram da bude drzavu poltronska policija nije narodna.

  • Kako da ne

    Racunate sa staresinskim kadrom koji imaju dosta vecu platu od policajca Pojedini zavrsili neke vise kalemarske docepali se funkcije i prst u uvce