Proslava mature možda u junu, ali u manjim grupama

Pixabay

Kriza izazvana virusom korona dovela je u pitanje organizovanje maturskih proslava, međutim, u Ministarstvu prosvete kažu da će sve zavisiti od epidemiološke situacije, pišu Novosti. 

S obzirom na to da broj obolelih opada, nije isključeno da se proslave organizuju tokom juna, ali uz poštovanje preventivnih mera. Na primer, ako je restoran do sada organizovao proslave za 500 maturanata, sada ne bi smelo da ih bude više od 200.

Ipak, Aleksandar Markov, iz Foruma gimnazija, ne veruje da će biti proslava.

- Organizovanje maturskih večeri u junu malo je verovatno, možda u septembru - kaže Markov za Novosti.

Ova situacija nije povoljna za tako nešto. Na jednom mestu okuplja se veliki broj maturanata, šta bi bilo ukoliko bi se neko inficirao? Verujem i da roditelji, tamo gde mogu da utiču, to ne bi dozvolili, a nisam čuo ni da neki restorani daju ponude, kazao je Markov.

Novosti podsećaju da je ministar prosvete Mladen Šarčević nedavno  rekao da deca maturu mogu da proslave i u školskim dvorištima. To je, međutim, verovatnije da će učiniti đaci osmog razreda, koji slave malu maturu.

- Mali maturanti mogu da slave u školi, mnoge škole to rade - rekao je Šarčević. - Međutim, daleko je kraj juna, voleo bih da im to na neki način omogućimo, ako bi bilo bezbedno.

Od ponedeljka, 11. maja, u školama će raditi produženi boravak gde će ići deca čiji roditelji počinju da rade i koju nema ko da čuva. Iz istih razloga sa radom će u ponedeljak početi da rade i vrtići. 

Đaci se ove školske godine neće vraćati u klupe. Onlajn nastava završava se 31. maja, a u junu u školu će dolaziti samo oni koji žele da poprave ocene. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara