Protest u Beogradu FOTO: Nataša Stojanović

Protest "1 od 5 miliona" ove nedelje u više od 30 pobunjenih gradova

Protest u Beogradu FOTO: Nataša Stojanović
Broj gradova u kojima se održavaju protestna okupljanja pod geslom „1 od 5 miliona" uvećava se iz nedelje u nedelju.

Prema najavama na društvenim mrežama, predstojećeg vikenda protesti će po prvi put biti održani u Jagodini, Kuli, Apatinu i Kosovskoj Mitrovici, sa kojima se talas nezadovoljstva približava broju od 40 pobunjenih gradova. Za večeras (četvrtak) su najavljeni protesti za Kuršumliju i Trstenik, a sutra se održavaju u Novom Sadu, Čačku, Boru i Zaječaru.

Po drugi put ove nedelje građani će se okupiti na trgovima u Vršcu, Požarevcu, Mladenovcu, Aranđelovcu, Užicu, Leskovcu, Vranju i Crnoj Travi. Devetu subotu zaredom Beograđani će prošetati centralnim ulicama glavnog grada, dok će građanska okupljanja, koja su postala redovna, biti održana i u Nišu, Kragujevcu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Velikom Gradištu, Gornjem Milanovcu, Požegi, Kraljevu, Kruševcu, Prokuplju, Pirotu i Somboru.

Podsetimo, na inicijalne proteste pozvao je Savez za Srbiju, nakon što je jedan od njegovih lidera Borko Stefanović 23. novembra minule godine pretučen uoči tribine u Kruševcu. Prva šetnja održana je 30. novembra u tom gradu, a potom i osmog decembra u Beogradu, pod sloganom „Stop krvavim košuljama".

Nakon reagovanja predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića i medija koji su pod njegovom kontrolom, protesti se odvijaju jednom nedeljno pod sloganom „Jedan od pet miliona". Izuzetak je protest održan 16. januara, na dan godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, pod geslom „Prvi od milion razloga za Olivera", koji je bio i najmasovniji do sada.

U šetnjama učestvuju i opozicioni političari koji nisu formalno u Savezu za Srbiju. Pokret slobodnih građana nije se formalno pridružio protestima, ali su njegovi članovi učestvovali u dosadašnjim šetnjama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara