Niški aerodrom FOTO: N1

Protest Inicijative "Ne damo niški aerodrom"

Niški aerodrom FOTO: N1

Nekoliko stotina građana Niša okupilo se jutros u devet časova ispred Skupštine grada Niša u znak protesta protiv poklanjanja aerodroma državi.

Protest je organizovala Inicijativa "Ne damo niški aerodrom", a počeo je neposredno nakon što je krenulo zasedanje lokalne skupštine na kojoj će odbornici odlučivati o prenosu imovine, upravljačkih i osnivačkih prava aerodroma "Konstantin Veliki" republičkoj vlasti.

Predstavnik Inicijateve i pokretač protesta u Nišu Miloš Bošković rekao je da postoje nepravilnosti u organizaciji skupštinskog zasedanja i da će Inicijativa na sudu "oboriti" današnju sednicu.

"Ovakvim potezom Skupština gubi legitimitet i naše poverenje. Zbog toga ćemo im okrenuti ledja", istakao je Bošković i pozvao okupljene građane da na kratko okrenu leđa zgradi Skupštine.

Predstavnik Inicijative i predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović rekao je da u postupanju vlasti oko predaje aerodroma državi ima elemenata krivičnog dela i Inicijativa će podneti krivične prijave protiv svih onih koji učestvuju u predaji.

"Republika ništa nije potpisala, grad nema nikakve garancije za aerodrom, a tamo radi 120 naših sugrađana, dok je posredno u gradu otvoreno 5.000 radnih mesta", kazao je Jovanović.

On je kazao da su okupljeni gradjani spremili "srebrnjake" za odbornike koji glasaju za poklanjanje aerodroma. "Odbornici, šta su vam obećali za otimanje aerodroma, šta su "srebrnjaci" koje su vam obećali", zapitao je Jovanović i pozvao odbornike da spreče "ovaj sramotni čin" koji čini vlast.

Tatjana Nikolić iz Centra za devojke kazala je da odbornici ne mogu da poklone nešto što nije njihovo, već mogu samo da poklone svoje sopstvene stanove i kuće.

Građani su za sve vreme protesta zviždali pištaljkama i skandirali "lopovi, lopovi". Nosili su transparente na kojima je pisalo "ne damo naš aerodrom", "kap u prepunoj čaši" i "gradjanski protest veći od vlasti, veći od opozicije".

Nekoliko građana Niša i predstavnika Inicijative "Ne damo niški aerodrom" pokušalo je da uđe u skupštinsku salu, ali su ih predstavnici obezbeđenja i komunalne policije sprečilo u toj nameri.

Većina građana koji su učestvovali u protestu i dalje se nalazi ispred zgrade Skupštine grada.

Skupštinsko zasedanje počelo je jutros u osam časova, a u toku je rasprava o ustupanju aerodroma Republici. Odbornici vladajuće većine koju predvodi SNS odbacili su predlog da ta tačka dnevnog reda bude povučena iz dnevnog reda i predlog da bude raspisan referendum o aerodromu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara